Linkovi

Za bolji svijet: Mali korak Banaa-e


Studenti širom svijeta, među njima i američki, prosjedovali su i prosvjeduju zbog zbivanja u Sudanu, odnosno Darfuru. Ti njihovi prosvjedi pomogli su usmjeravanju svjetske pažnje na ono što se u toj zemlji dešava. Studenti univerziteta George Washington otišli su i „mali" korak dalje. Organizirani u grupu nazvanu Banaa, što na sudanskoj verziji arapskog jezika znači graditi, otvaraju vrata obrazovanju nove generacije mladih Sudanaca koji bi mogli pomoći svojoj zemlji.

Makwei Deng i Justin Zorn su dio te priče.

Makwei je izbjeglica iz Sudana, stigao je u SAD, sada je glavnom američkom gradu kao student univerziteta George Washington:

"To je kao da sanjam..." - kaže on

Makwei Deng je živio u Kukuma-i, kampu sudanskih izbjeglica u Keniji, kada je dobio, za sada prvu i jedinu stipendiju, grupe Banaa. O studiju ovdje kaže:

„Sa znanjem koje ću steći, uz pomoć Banaa-e, vratiću se i raditi na uspostavljanju pravnog sistema da bi Sudanci mogli, umjesto da se bore i tuku, na legalan način rješavati sporove."

Zahvaljući studentima, osnivačima Banaa-e, Makwei Deng je stigao u Washington pod uslovom da se vrati nazad i radi na postizanju mira u rodnoj zemlji. Justin Zorn, jedan od ko-osnivača Banaa-e ističe:

„Odrastao sam slušajući o holokaustu, genocidu koji su se, prije Sudana, desili u Armeniji, Kambodži.... i o tome kako je obaveza i nas, građana Sjedinjenih Država kao građana svijeta, da to osudimo bilo gdje da se dešava."

Zorn i drugi članovi Banaa-e su uspjeli prikupiti 24 hiljade dolara i privoljeti upravu univerziteta da uspostavi prvu stipendiju. On se nada da će se i drugim univerzitima odlučiti na takav ili sličan korak.

Za Makwei Denga, studij je teži nego što je pretpostavljao i on često ostaje učeći do ranih jutarnjih sati:

„Ovisno o meni, vidjeće da li je ovo uspješan potez ili ne. Zato dajem sve od sebe, nastojim pokazati što možemo mi, Sudanci."

Za Justina Zorna i druge aktiviste Banaa-e, saznati iz prve ruke kako su Deng i njegovi izbjegli sigurnu smrt u Sudanu i kako su, kao izbjeglice, živjeli u Keniji, je snažan podsticaj da se osvrnu na vlastiti sreću.

"Upoznajući mlade ljude koji su preživjeli takav užas, ja postajem svjestan priviligije koju u mom životu imam. Nikada ranije nisam tako nešto znao."

Biće potrebne godine da se pokaže kakav uticaj bi grupa Banaa mogla imati na postizanje mira u Sudanu pružajući šansu mladim Sudancima za studij u Americi. Za sada, sigurno je jedno – prvom stipendijom Banaa-e životni putevi Justina Zorna i Makwei Denga su već izmijenjeni.

XS
SM
MD
LG