Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Mladi na "udaru"


U obje stranke, i u Demokratskoj i u Republikanskoj, i u izbornim štabovima oba predsjednička kandidata veliki napori ove godine su usmjereni na pridobijane oko 40 miliona Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina. Svega 20 miliona glasača te starosne skupine glasalo je 2004. godine. Kako utrka za Bijelu kuću ulazi u završnu fazu stručnjaci procjenju da su ovog puta te mlađe geracije mnogo snažnije motivirane da izađu na izbore, i to ne samo izbornim nastojanjima obje stranke i oba predsjednička kandidata.

Jedan od motiva za izlazak na birališta je, kako kaže student Jason Starr sa univerziteta Georgetown, frustriranost mladih i želja za promjenom:

“Mladi traže, ne samo promjenu politike, već sistema iz kojeg politika proizilazi. Mislim da je to jako izraženo.”

Alexandra Ackers, izvršna direktorica privatne organizacije “Mladi demokrati za Ameriku” kao motiv mladih da se uključe u izborni proces vidi brigu o sve većoj cijeni fakultetskog obrazovanja, zdravstvenog osiguranja, o ratu u Iraku:

“Mi smo generacija skupog školovanja i najmanjom razinom zdravstvenog osiguranja. Stoga veće cijene zdravstvenog izazivaju zabrinutost. Mladi su, također, zabrinuti i zbog Iraka. “

Jimmy Rollins, takođe student univerziteta Georgetown, je uvjeren da su obojica kandidata inspirirala mlade Amerikance:

“Obama zato što nosi poruku o promjeni, a McCain, stoga što je umjereniji Republikanac, privlačniji je sve većem broju mladih.”

Mladi koriste Internet kako bi se međusobno zainteresirali za glasanje. I predsjednički kandidati također koriste web-stranice poput “Facebook-a” ili “MySpace-a” kako bi se povezali s mladim biračima.

Toni Cani, aktivista “Mladih demokrata Amerike” ističe.

“Znamo da redovni oglasi na televiziji neće navesti mlade da izađu na birališta. No, isto tako znamo da ako im ljudi kojima vjeruju, njihovi prijatelji i kolege, kažu da je neki od kandidata dobar i pojasne zašto je važno glasati, onda je vjerovatnije da će oni i glasati.”

Analitičari predviđaju da će na predsjedničke izbore 4. novembra izaći rekordan broj mladih birača. Kada je pitanju njihova naklonost, nedavno istraživanje pokazuje da 55 posto mladih birača podržava Baracka Obamu, a 32 posto Johna McCaina.

XS
SM
MD
LG