Linkovi

Infomatička pismenost u BiH: Daleko od zahtjeva vremena


Još jedno istraživanje sa negativnim rezultatima. Iako su svi svjesni da svijet u ovom trenutku ne može funkcionisati bez kompjutera, podaci govore da polovina stanovnika Bosne i Hercegovine kompjuter ne koristi, ili ga koristi samo za zabavu.

Kako su saopštili predstavnici "Algebra edukacije," firme koja je naručila istraživanje, tek svaki četvrti stanovnik kompjuter koristi u poslovne svrhe.

"Podaci pokazuju da je Bosna i Hercegovina u negativnom trendu što se tiče informatičke pismenosti, da preko 28 posto stanovnika u velikim gradovima... mada smatramo da je prosjek na nivou Bosne i Hercegovine još gori... uopšte ne koristi PC" - ističe Zlatan Mustabegović iz "Albegra edukacije."

Istraživanje je rađeno na području 4 najveća grada u zemlji, a obuhvatilo je nešto više od 900 ispitanika. Ispitanici starosti od 17 do 40 godina pokazali su negativan trend informatičke pismenosti u odnosu na evropske prosjeke.

Gospodin Mustabegović, za Glas Amerike je prokomentirao i ambijent u kojem živi informatika u Bosni i Hercegovini:

"Mora se širiti svijest o potrebi ulaganja u informatičku edukaciju i, uopšte, edukaciju svakog vida, jer su brojke u odnosu na region, a pogotovu u odnosu na zapadnu Evropu porazne."

Primjera radi, informatičko tržište Bosne i Hercegovine sedam puta je manje od tržišta u Hrvatskoj, mada razlika u broju stanovnika nije ni izbliza tolika.

Naručioci istraživanja smatraju da su dobili kvalitetne podatke koji će usmjeriti njihov budući rad. Prema iskustvima evropskih zemalja nije daleko vrijeme kada će za svaki javni posao biti potreban certifikat o informatičkoj pismenosti.

XS
SM
MD
LG