Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Ekonomija u fokusu


Finasijska kriza i načini njenog rješavanja dominatne su, zapravo gotovo jedine teme ovih dana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Berza..... gubici prava na kuće i stanove..... bankarske krize.... jednom riječju američka finansijska trauma sada usmjerava izbore za narednog predsjednika.

Predizborna retorika je promijenjena. Irak i Afganistan nisu u fokusu. Sada su to osobne finasije prosječnog Amerikanca. Oba kandidata predočavaju ideje o finasijskoj zaštiti srednje klase, onih prosječnih, najmnogobrojnijih....

"U ovom trenutku, nije pitanje da li nam je bolje nego prije četiri godine, već da li nam je bolje nego prije 4 tjedna....." - kaže senator Obama, kandidat Demokrata.

Njegov plan je težak oko 60 milijardi dolara Podrazumijeva, pored ostalog, poreske olakšice za kompanije koje otvaraju nova radna mjesta i tromjesečni moratorij na proces koji se završava gubitkom kuće ili stana usljed nemogućnosti otplate kredita.

"Obamin plan se fokusira na zaista veliki problem. 10 hiljada Amerikanaca svakog dana gubi pravo na kuću ili stan…." – ističe ekonomista sa univerziteta Yale Robert Shiller.

Plan Republikanca Johna McCaina, objelodanjen jučer, koštao bi 53 milijarde dolara. Među prijedlozima su eliminiranje poreza na nadoknade u slučaju nezaposlenosti i pomoć penzionerima da sačuvaju uštede za stare dane.

"Smanjićemo poreze na 10 posto za gotovinska povlačenja sa štednih računa za život nakon penzioniranja. Dosadašnje posljedice su dovoljne, vrijeme je za olakšice..." - obećava senator McCain

Analitičari će podsjetiti da raniji izbori pokazuju da, kada je ekonomija loša, da većina Amerikanaca ne glasa za kandidate stranke koja drži Bijelu kuću. A sada su to Republikanci.

Stuart Rothenberg, izdavač magazina Rothenberg Political Report, ističe da ekonomija izbija iz ruku McCainove preizborne adute:

"Njegova snaga su bile nacionalna odbrana i vojska, a sada ostaje bez tih uporišnih tačaka."

Na dan izbora, kaže gospodin Rothenberg, Amerikance mogu opredijeliti njihove trenutne brige, dakle, ekonomija, a ne ono što će se dešavati naredne četiri godine:

"To je stil američke javnosti. Reagira na vijesti, na trenutne okolnosti, na ono što tišti sada."

Barack Obama se jučer nije obraćao biračima. Koncentrirao se na većerašnju, finalnu, televizijsku debatu sa Johnom McCainom. Za 20 dana Amerikanci će izabrati koji će od njih dvojice ući u Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG