Linkovi

Svjetski program hrane: Novi način pomoći gladnima u svijetu


Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija više od 900 miliona ljudi širom svijeta nema dovoljno hrane. Usljed porasta cijena namirnica, goriva i negativnih posljedica tekuće finansijske krize do kraja ove godine broj gladnih u svijetu mogao bi porasti za dodatnih 100 miliona osoba.

Da bi što djelotvornije odgovorio na takvo stanje Svjetski program hrane (WFP), program koji djeluje pod okriljem Ujedinjenih nacija, pokrenuo je projekat pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima u siromašnim i nerazvijenim zemljama. Nije nebitno istaći da su većina tih malih farmera, koji ne mogu proizvesti dovoljno hrane ni za vlastite porodice, žene.

Program je nazvan "Kupovina za razvoj" (skraćeno P4P) i osnovna mu je svrha osigurati malim, lokalnim farmerima i seoskim domaćinstvima uvjete za veću proizvodnju i garantiran otkup viškova hrane po konkuretnim cijenama, o čemu će se starati Svjetski program hrane. Program P4P biće provjeravan i analiziran tokom narednih pet godina u najmanje 24 zemlje, uglavnom afričke i centralno-američke.

Najveći donator je Bill Gates, osnivač čuvenog Microsofta, odnosno fondacija Bila i Melinde Gates. Drugi veliki donator je fondacija Howard Buffett koju vodi sin poznatog američkog investitora Warrena Buffetta. Vlada Belgije će podržavati realizaciju programa P4P u bivšoj belgijskoj koloniji, sada Demokratskoj republici Kongo. Zajedno, ova tri donatora osigurali su više od 76 miliona dolara.

Program "Kupovina za razvoj" biće realiziran u saradnji agencija Ujedinjenih nacija, državnih vlada i nevladinih organizacija. Svjetska banka sa drugim partnerima finansijski će pomoći obuku malih farmera za bolju, produktivniju proizvodnju hrane i efikasniju prodaju.

Predstavnici Svjetskog programa hrane očekuju da će, zahvaljući programu P4P, samo u prvoj godini realizacije biti otkupljeno oko 40 hiljada tona hrane, dovoljno da se prehrani 250.000 osoba. Narednih godina, uspostavljanjem kooperatvnih odnosa i dugoročnih aranžmana u proizvodnji i otkupu kukuruza, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda, u program P4P biće uključeno 350.000 malih farmera.

Zvaničnici Svjetskog programa hrane ističu da će to iz temelja promijeniti način na koji WFP nabavlja hranu za gladne. Izvršna direktorica WFP-a Josette Sheeran izjavila je da će to biti prvi slučajevi kupovine hrane direktno od malih farmera. Do sada je WFP najveći dio hrane, koju je distribuirao gladnima širom svijeta, kupovao uz posredovanje velikih trgovačkih kompanija i organizacija.

XS
SM
MD
LG