Linkovi

Gradski farmer Will Alen: Izuzetak koji potvrđuje praviloBiti farmer u Sjedinjenim Američkim Državama u pravilu znači imati veliki komad zemlje i zasijavati je. Rekosmo u pravilu.... a kako svako pravilo ima i svoj izuzetak, riječ je upravo o tome.

Farmeru-izuzetku po imenu Will Allen.

On je jedan od 25 dobitnika ovogodišnje nagrade od 500.000 dolara koju dodjeljuje fondacija "John D. and Catherine T. MacArthur" za nesvakidašnja ostvarenja.

To "nesvakidašnje" što radi Will Allen je na drugi, promišljeniji, i nije toliko neobično.... ali trebalo se dosjetiti, osmisliti i raditi....

U najkraćem, Wll Allen je urbani, gradski farmer sa američkog Srednjeg Zapada i ko-direktor neprofitne organizacije "Growing Power." Jedan je od ključnih sudionika u osnivanju te organiacije čije je sjedište gradu Milwaukee, savezna država Wisconsin. Desilo se to 1995. godine, a danas - 13 godina kasnije - "Rastuća snaga" (kako joj i ime govori) ima seriju staklenika širom grada u ukupnoj površini od oko jednog hektara. U tim staklenicima Will Alen i njegovi istomišljenici zasađuju, brinu se o rastu i berbi svježeg voća povrća koje najčešće završava u kuhinjama siromašnih građana Milwaukee-ja.

U staklenicima "Growing Power-a" stariji osnovci i učenici srednjih škola su uobičajen prizor. Pomažu i uče kako saditi i uzgajati između oblakodera. I svi oni koji žele naučiti kako početi i nastaviti baviti se voćem i povrćem u urbanim sredinama mogu pohađati intenzivne kurseve koje "'Rastuća snaga," da bi bila još jača, organizira vrlo često.

Vill Allen je, tri godine nakon Milwaukee-ja, "Growing Power" pokrenuo i u Chicagu. Njegova kćerka u tom ogromnom gradu, savezna država Illinois, vodi već desetak godina više sličnih ili istvojetnih projekata.

I na kraju, još nešto o Willu Allenu.

Sin je siromašnog radnika koji nije znao čitati. Kao dječak želio je postati košarkaš.... i zaigrao je kao prvi igrač-crnac u timu univerziteta Miami, savezna država Florida. Nakon što je diplomirao, košarku je jedno vrijeme igrao kao profesionalac. Poslije penzioniranja, 1977. godine sa suprugom Cynthiom, seli se u Wisconsin i godinama se bavi se povrtlarstvom i prodajom svježeg povrća na lokalnim tržnicama u Milwaukee-ju.

Sam mu je napraviti vertikalnu farmu, platforme za zasađivanje jedna iznad druge, visine kao neka petospratnica.

Nagrada fondacije "John D. and Catherine T. MacArthur" od pola miliona dolara, koje može utrošiti kako i na što želi, nije isključeno da neće biti početni kapital za ostvarenje i tog sna Willa Allena.

XS
SM
MD
LG