Linkovi

Finansijska kriza u SAD: Novi korak Bijele  kuće


Američka vlada će kupiti dionice u nekoliko najvećih američkih privatnih banaka u ukupnoj vrijednosti od 250 milijardi dolara i povećati garancije kredite i uloge nastojeći i na taj način pomoći finansijskom sektoru zapalom u velike teškoće. Na taj način tim bankama se otvaraju vrata za dalje prikupljanje svježeg novca i za nastavak normalnog kreditiranja. Najbitnija mjera tog koraka su vremenski ograničene garancije koje će davati federalna vlada za kredite koje banke odobravaju jedna drugoj, što je, inače, kritička tačka američkog kreditnog sistema.

Govoreći u Bijeloj kući predsjednik SAD George Bush je izrazio uvjerenje da će taj korak, inače dio plana spašavanja finasijskog američkog tržišta od 700 milijardi dolara koji je Kongres odobrio početkom oktobra, obnoviti povjerenje u sistem i ohrabriti banke da nstave sa kreditiranjem. Po njegovim riječima, osnovni cilj velikih intervencija američke vlade u privatnom bankarskom sektoru je podržati privatno poduzetništvo, a ne preuzeti ga.

I vlade mnogih drugih zemalja odlučuju se na spašavanje posrnulih banaka na način sličan američkom - otkupom loših kreditnih plasmana, odnosno otkupom dijela vlasništva nad bankama. Vlade Francuske, Njemačke, Španije,i Austrije i drugih zemalja su, primjera radi, spremne osigurati 3 hiljade milijardi dolara za kupovinu dijela vlasništva u određenim bankama i garantirati za nove kreditne linije.

Mnogi od do sada poznatih koraka na saniranju svjetske finasijske krize na koje su se odlučile vlade ekonomski i finansijski najjačih zemalja razmatrani su i dogovarani u posljednih nekoliko dana u Washingtonu i Parizu. Slična okupljanja lidera i finasijskih eksperata očekuju se i narednih dana. Tako je italijanski premijer Silvio Berlusconi jučer izjavio da su on i gospodin Bush razgovarali o mogućem hitnom samitu šefova država ili vlada grupe G-8, osam industrijski najrazvijenih zemalja.

Koordinirani napori na sprečavanju daljeg urušavanja finansijskog sistema tokom jučerašnjeg dana osjetili su se na svim svjetskim berzama. Tako je primjera radi, nakon pada vrijednosti mjerenog indeksom Dow Jones na njujorškom Wall Streetu od skoro 2.400 poena protekle sedmice, tokom jučerašnjeg dana zabilježen rast od preko 900 poena.

XS
SM
MD
LG