Linkovi

Ovaj vikend sastanak svjetskih ekonomskih strucnjaka u Washingtonu


Ove je nedjelje Wall Street izgubio rekordan procenat na vrijednosti dionica, prema mnogima, najveci pad u posljednjih 5 godina.Bez obzira na koordinirani potez brojnih svjetskih banaka da se sreze osnovna kamatna stopa, investitori su izgubili vjeru da ce to pogurati naprijed kreditna trzista.

Index vrijednosti Dow Jones je pao vise od sedam posto, sto je najveci pad u proteklih 5 godina.

U medjuvremenu je glasnogovornica Bijele Kuce Dana Perino potvrdila da ce vlada u Washingtonu ozbiljno razmotriti kupovinu dionica od nekih od najvecih americkih banaka, kako bi ubrizgala svjez novac u njih. Vladin paket spasavanja financijskih firmi od 700 milijardi dolara, u stvari administraciji daje tu moc:


U Washingtonu se ovaj vikend okupljaju financijski strucnjaci, bankari, i predstavnici grupe 7, i sastaju i s predsjednikom Bushom, a sef medjunarodnog monetarnog fonda upozorava da je svijet na ivici globalne recesije, ali dodaje da se strucnjaci slazu da bi uz sve poduzete mjere na svjetskom nivou, kraj krize mogao biti na pomolu krajem 2009-te.


Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick je rekao da se siromasne zemlje ne smiju sada zaboraviti, pogotovo sto rastu cijene hrane i goriva.


Wall street je u sedmici koja je na izmaku svaki dan imao gubitke. Nije nista bolje na burzama u Evropi i Aziji.


Jedna od definitivnih pouka iz krize od prije sedamdesetak godina je da se treba održati visoka potrošnja. U situaciji kada neuposlenost raste, a neke od celnih korporacija odlaze u bankrot, nacionalne ce se ekonomije održati jedino ako gradjani i korporacije nastave kupovati, investirati i posudjivati novac u bankama.

XS
SM
MD
LG