Linkovi

Maarti Ahtisaari dobitnik Nobelove Nagrade za mir


Prestižnu Nobelovu nagradu za mir je ove godine dobio bivši finski predsjednik Maarti Ahtisaari za svoj rad na postizanju mirnih rješenja za sukobe od Namibije do Kosova. Nobelov komitet je danas objavio da su napori gospodina Ahtisaarija u periodu od više od 30 godina doprinijeli mirnijem svijetu. Gospodin Ahtisaari je norveškim medijima rekao da svoje mirovne napore u Namibiji smatra svojim najvecim postignucem. Maarti Ahtisaari i organizacija koju je osnovao su takoðer radili i na postizanju mira u Iraku, Indoneziji i sjevernoj Irskoj.


Gospodin Ahtisaari je nedavno sastavio i plan za Kosovo kojim je Kosovu data nezavisnost uz meðunarodnu superviziju. Vijest o dodjeli Nobelove nagrade za mir Maartiju Ahtisaariju, pozdravili su, meðu prvima, lideri Kosova.

Naglasivsi da je upravo gospodin Ahtisaari zasluzan sto je svojedobno utabana staza koja je na kraju dovela do nezavisnosti Kosova, kosovski premijer Hashim Thaci je rekao:

Hashim Thaci, Premijer Kosova:
Objavili smo neovisnost Kosova u skladu s dokumentom koji je gospodin Ahtisaari pripremio, i stoga nam je drago da je on dobio ovu prestiznu nagradu. To je bila pravilna odluka, a dokumenat gospodina Ahtisaarija je donio neovisnost Kosova, ali i vise mira i stabilnosti , regionalne suradnje, te ovoren put ka konacnoj integraciji u Evropsku Uniju i NATO savez.


Gospodin Thaci je nastavio prisjecajuci se tijesne suradnje s Ahtisaarijem, koji je, kako kaze, znao u svakom trenutku sta zeli, i sta je dobro za ljude Kosova, ali i cijeloga svijeta.

Maarti Ahtisaari je bio i predsjedavajuci radne grupe za Bosnu i Hercegovinu tijekom mirovne konferencije 1992. i 93.te,a potom i posebni savjetnik generalnom tajniku UN-a za bivsu Jugoslaviju.

XS
SM
MD
LG