Linkovi

Dan nakon smanjenja primarnih kamatnih stopa: Vrijednosti na berzama i dalje padaju


Sjedinjene Američke Države su se pridružile zemljama širom svijeta u koordiniranom sprečavanju globalna ekonomske recesije. Centralna banka, odnosno Federalne reserve, smanjila je, kao što smo već objavili, primarnu kamatnu stopu za pola procenta. Isto su učinile centralne banke u Britaniji, Kini i Evropi.....

Slično u Americi, i nekoliko prestižnih banaka u Britaniji je doživjelo kolaps, a ulagači gube povjerenje.

"To je cunami. Sve je doživjelo kolaps" - mišljenje je jednog Britanca koje dijele mnogi drugi.

Potez mnogih nacionalnih centralnih banaka britanski premijer Gordon Brown je nazvao važnim signalom spremnosti svijeta da zajednički radi na rješavanju ekonomskih problema:

"To je način na koji možemo, uz koordiniranu akciju u cjelini u svijetu, vratiti zdravlje bankarskog sistema. To je i kljuć za budućnost"

Američki ministar finansija Henry Paulson je istakao da je smanjenje kamate na koje su se odlučile Federalne rezerve samo početak i dodao:

"Ovog vikenda ću se sastati sa kolegama iz grupe 7 da bi razgovarali o koracima koje svako od nas poduzima na suočavanju sa ovom krizom i kako bi pojačali naše zajedničke napore."

Investitori i ulagači su, međutim, i dalje nepovjerljivi i nesigurni. U Aziji, vrijednosti dionica su nastavile padati, osam posto jučer u Hong Kongu i gotovo 10 u Japanu. Vrijednosti mjerene industrijskim indeksom Dow Jones pale su za daljnih gotovo 200 poena. Trgovac dionicama David Henderson za raspoloženje na Wall Streetu kaže:

"Mislim da ovdje ima dosta straha. Ljudi vide da dolazi do koordinacije centralnih banaka, da one smanjuju kamatne stope, što je sve dobro, ali šteta je već načinjena"

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda vjeruju da će akcija centralnih banaka pomoći. Glavni ekonomista MMF-a Olivier Bernard ocjenjuje:

"Sa stabilizacijom cijena sirove nafte i cijena roba, prostor za korištenje poluga monetarne politike se uveliko povećava, posebno u najrazvijenijim ekonomijama. Koordinirano smanjenje kamatnih stopa je jasan korak u pravom smjeru."

I mnogi drugi ekonomisti i analitičari se se nadaju da će manje primarne kamatne stope olakšati ukupnu finasijsku, a posebno kreditnu krizu, i olakšati sada otežano poslovanje mnogih kompanija širom svijeta, podjednako i malih i velikih.

XS
SM
MD
LG