Linkovi

Djeca i kašalj: Najbolji lijek.... med


Iz američkih vodećih farmaceutskih kuća koje proizvode dječije lijekove za kašalj i prehladu saopćeno je da njihove proizvode ne bi trebalo davati djeci ispod 4 godine starosti. Istovremeno, mnogi pedijatri u SAD upozoravaju da čak ni starija djeca ne bi smjela uzimati te lijekove zbog eventualnih propratnih efekata.

To je korak dalje u odnosu na prošlu godinu kada su farmaceutske kompanije upozorile da lijekovi za prehlade i kašalj, izdavani bez liječničkog recepta, nisu preporučljivi za djecu ispod 2 godine starosti. I na bočice su stavljena takva upozorenja. Što je razlogom da sada te iste kompanije upozoravaju roditelje na novu dobnu granicu?

Primjera radi, doktorica Janet Serwint, jedna od mnogih ljekara, je uvjerena da ti lijekovi izazivaju lupanje srca i rast krvnog pritiska kod djece mlađe od 4 godine.

Proizvođači lijekova su dobnu granicu i odgovarajuća upozorenje obznanili dobrovoljno, ali ipak nakon pritiska pedijatara, američkog Kongresa, i potrošačkih grupa. Iz američke Akademije pedijatara, da spomenemo samo tu asocijaciju, roditelji su upozoreni da sirupi za kašalj i lijekovi za prehladu mogu imati ozbiljne posljedice i po djecu do 6 godina.

Doktor Joshua Sharfstein, pedijatar, kaže:

"Nemamo dokaze da ti proizvodi pomažu liječenju prehlade i kašlja, a istovremeno su potencijalno opasni za malu djecu."

Farmaceutske kompanije vlastita najnovija upozorenja zasnivaju na provedenim istraživanjima, ističe Linda Suydam, glasnogovornica Udruženja farmaceutskih kompanija:

"Izvršili smo pomna istraživanja i uvidjeli da su najveće posljedice kod djece uzrasta dvije i tri godine, mada je to vrlo rijetko."

Mnogi pedijatri jednostavno kažu da bi voljeli te lijekove zabraniti za djecu ispod 12 godina i tvrde da je najbolji lijek za kašalj kod djece od druge do dvanaeste godine života .... med!

XS
SM
MD
LG