Linkovi

SAD - Kina: Šta sa Ujgurima, zatvorenicima na Guantanamu?


Kina je ponovo zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da joj izruče 17 Kineza, inače muslimana, koje drži u zatvoru u vojnoj bazi u Guantanamu na Kubi. Obraćajući se danas u Pekingu novinarima, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da se ti kineski državljani moraju suočiti sa zakonskim posljedicama u Kini. Kako je istaknuto, tih 17 zatvorenika su članovi Islamskog pokreta istočnog Turkmenistana, grupe koju Ujedinjene nacije vode na listi terorističkih organizacija. Nadležni američki zvaničnici izražavaju bojazan da bi, u slučaju izručivanja kineskim vlastima, zatvorenici bili izloženi torturi i traže treću zemlju koja bi bila voljna da ih primi, za sada neupješno još od 2004. godine, kada je njihovo oslobađanje praktično odobreno. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je istakao da zatvorenici ne bi bili izloženi nikakvim fizičkim zlostavljanima, jer se takvom praksom krše zakoni te zemlje.

Administracija predsjednika Geroge Busha i nadležni američki sud vode "pravni rat" o mogućnosti da kineskim državljanima, inače pripadnicima etničke grupe Ujgur koja naseljava jednu od regija na sjeverozapadu Kine, bude dozvoljen ulazak na tlo Sjedinjenih Države. Tako je početkom ovog tjedna nadležni sud naredio njihovo prebacivanje, najkasnije do sutra, u Washington radi počinjana postupka kojim bi bili oslobođeni. Uloženom žalbom naredba suda je privremeno obustavljena jer, kako je istaknuto iz Bijele kuće, oslobađanje zatvorenika nije u skladu sa propisima o useljenju u SAD.

U Guantanamu držane zatvorenike američka vojska više ne smatra neprijateljskim borcima, a 2006. godine pet zatvorenih Ujgura prihvatila je Albanija. Kina je od te zemlje takođe tražila izručenje, ali albanski zvaničnici nisu udovoljili tom zahtjevu.

XS
SM
MD
LG