Linkovi

Kran Montana Forum u Sarajevu: Prilika za privlačenje stranih investitora


U Sarajevu danas otvoreno trodnevno savjetovanje o ekonomskim i političkim izazovima koji su pred zemljama zapadnog Balkana. Ovaj ekonomski forum prilika je za privlačenje stranih investitora, a o tome kako su ga doživjele vlasti Bosne i Hercegovine govori činjenica da su dva entitetska i državni premijer njegovi pokrovitelji.

Više od 500 poslovnih ljudi, političara, konsultanata i državnih službenika napunilo je hodnike hotela u kojem se Kran Montana Forum održava. Pred učesnicima su tri dana razgovaranja, a već poslije prve sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je upozorio:

"Nije neograničeno strpljenje Evropske unije prema procesu proširenja i mislim da je danas bilo dobro upozorenje da moramo snažnije kucati na vrata Evropske unije. A snažnije kucati mogu samo oni koji stvore dodatni kredibilitet da bi snažno upozorili na napredak koji je potreban da bismo ubrzali vlastiti put ka Evropskoj uniji."

Organizator foruma, s druge strane, je optimista. To je Žan Pol Karteron, u konferencijskoj sali nazvan prijateljem Bosne i Hercegovine:

"BiH je zemlja koja upravo sa uspjehom završava sa izuzetno brzom promjenom i koja na nivou stranih ulaganja predstavlja pouzdanu destinaciju, u stanju da privuče sva preduzeća koja traže profitabilne investicije."

I entitetske vlade Kran Montana Forum smatraju važnim dogadjajem. Premijer Federacije BiH Nedžad Branković pred stranim gostima pohvalio se uspjesima svoje vlade:

"Za vladu Federacije je vrlo značajno što smo mogli, pred veoma referentnim auditorijem da prezentiramo osnove naše politike, da prezentiramo ono što smo uspjeli uraditi za ove nepune dvije godine rada. Na tome smo dobili istinski visoke ocjene i čestitke na uspjesima."

Premijer entiteta Republika Srpska, iako je pokrovitelj foruma, bio je, kako kažu, spriječen da dođe. Njegova zamjenica Jasna Brkić iznijela je ocjenu da Republici Srpskoj, sa ili bez foruma, ne manjka stranih investicija:

"Mi bilježimo stalan, konstantan razvoj sa dobrim makro-ekonomskim pokazateljima, bilježimo priliv direktnih stranih investicija, povećanje izvoza.... Istina i uvoz raste, ali možemo biti zadovoljni njegovom strukturom, jer je to uvoz koji se odnosi na opremu i uređaje. Sve to pokazuje pokazuje značajniju aktivnost, privrednu aktivnost u Republici Srpskoj."

Zanimljivost foruma koji se označava regionalnim je i da nijedna od zemalja, susjeda Bosne i Hercegovine, na razgovore nije poslala svoje predstavnike.

.

XS
SM
MD
LG