Linkovi

Svjetska finansijska kriza: Centralne banke smanjuju primarne kamatne stope


Centralne banke svijeta, kooirdinarajući napore državnih vlada na predupređivanju svjetske ekonomske recesije, snižavaju ključne kamatne stope. Među tim bankama je i Cetralna banka Sjedinjenih Američkih Država iz koje je, jutros po američkom vremenu, najavljeno da će primarna kamatna stopa biti smanjenja za pola procenta (sa dosadašnjih 2 na svega 1 i po posto). Sličan potez povući će i Evropska centralna banka, te Centralne banke Britanije, Kanade, Švicarske i Kine. Iz japanske Centralne banke saopšteno je da, za sada, neće biti smanjivanja primarne kamatne stope, ali da ta institucija snažno podržava poteze drugih nacionalnih banaka.

Osim smanjivanja primarne kamatne stope, britanska vlada se odlučila i za provođenje sveoobuhvatnog plana kojim će u bankarski sistem u Britaniji biti "upumpano" 87 i po milijardi dolara prikupljenih od poreskih platiša. Novac će britansko ministarstvo finasija "investirati" u osam najvećih banaka. Taj potez bi trebalo, nadaju se finansijski stručnjaci, da okonča nervozu izazvanu dilemama da li su britanske finansijske intitucije sigurne ili ne. Intervencija britanske vlade trebalo bi da bude velika gotovinska linija spasa od mogućeg finansijskog kolapsa u toj zemlji.

Pokazatelji vrijednosti na najznačajnijim berzama u svijetu bili su u padu prije nego što su najavljeni posljedni potezi centralnih banaka i vlada pojedinih zemalja. Nakon najava smanjivanja primarnih kamatnih stopa, dionice i akcije na evropskim berzama povratili su nešto od prethodno izgubljene vrijenosti, a i u Sjedinjenim državama vrijednosti su krenule naviše. Međutim, transakcije na indonežanskoj berzi su supendirane nakon što su sredinom jutra (po lokalnom vremenu) tamošnji indeksi izbubili više od 10 posto vrijednosti.

XS
SM
MD
LG