Linkovi

Druga javna debata McCain-Obama: Finansijska kriza, Irak, energetika... ključne teme


Predsjednički kandidati Republikanske i Demokratske stranke John McCain i Barack Obama sinoć su u Nashvilee-u, američka savezna država Tennessee, "odmjerili snage" u drugoj po redu javnoj debati, direktno prenošenoj za cijelo američko gledateljstvo. Ključne teme o kojima su dvojica senatora iznosili svoje poglede, branili vlastita stajališta i kritizirali oponentska bile su sadašnja ekonomska kriza, klimatske promjene i spoljnopolitička pitanja.

Gospodin McCain je za finansijsku krizu okrivio, kako je rekao, pohlepu i neumjerenost i u Washingtonu, kao političkom centru, i na Wall Streetu, kao finasijskom i berzanskom središtu SAD. Istakao je da ima plan kako popraviti ono što se da popraviti, ističući da je jedna od mjera i nalog federalnoj vladi da re-aranžira loše kredite kako bi omogućila Amerikancima u nevolji da zadrže na kredit kupljene kuće i stanove.

Gospodin Obama finansijske probleme je okarakterizirao kao "finalnu osudu" propale ekonomske politike sadašnjeg predsjednika George Busha, koju je podržavao i njegov oponent, senator McCain.

Senatori Obama i McCain takođe su se sinoć "sukobili" i oko planova daljeg američkog angažiranja u Iraku. U debati, koja je uključivala pitanja prisutnih gledatelja i onih postavljanih putem interneta, gospodin Obama je čvrsto zastupao stajalište da američki vojnici iz Iraka moraju biti povučeni na, kako je rekao, odgovoran način, uz istovremeno povećanje snaga u Afganistanu. Senator McCain je uzvratio stavom, odranije poznatim, da bi određivanje datuma vojnog napuštanja Iraka američke snage vodilo u poraz.

Kada su klimatske promjene u pitanju, senator Obama je istakao da naredni predsjednik SAD mora investirati i volju i novac u traženje alternativnih izvora energeije, uključujući sunce, vjetar i nuklerne pogone, kako bi Ameriku učinio energetski neovisnom o energentima sa Srednjeg Istoka. Po njegovom uvjerenju, SAD ne mogu "izbušiti vlastiti energetski put" samo novim naftnim bušotinama. I senator McCain je, što predstavlja jedno od rijetkih mjesta slaganja dvojice predsjedničkih kandidata, uvjeren da je najbolji način preveniranja energetske krize investiranje u nuklearnu energiju, a ya eksploataciju nafte u priobalnim područjima SAD rekao je da je vitalni korak za povećanje ponude naftnih derivata na domaćem tržištu i za smanjivanje potreba za naftom iz inostranstva.

Drugu po redu debatu predsjedničkih kandidata vodio je Tom Brokaw, doajen i vrlo ugledni voditelj televizijske mreže ABC. Kako će biti ocijenjeni istupi i gospodina Obame i gospodina McCaina i da li će biti pomjeraranja simpatija američkig glasača, znaće se vrlo brzo. Po posljednjem ispitivanju javnog mjenja senator Obama je u prednosti nad senatorom McCainon, svojim znatno starijim konkurentom.

XS
SM
MD
LG