Linkovi

Prof. Miograd Živanović: Izbori pokazali da BiH ne može živjeti na neki normalan način


Predizborna kampanja za protekle lokalne izbore u Bosni i Hercegovini je bila nešto tolerantnija nego ranije, jer se politička borba, uglavnom, vodila unutar etničkih zajednica i bez većih napada političkih elita jednog naroda na drugi – istakao je u razgovoru za Glas Amerike profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović. Ocjenjujući atmosferu koja je pratila ovu izbornu godinu on je rekao i ovo.

"Veliki problem bile su, recimo, koncepcije i teze o tome da svako čuva svoju etničku stranu, što je primjerenije generalnim izborima, a nije primjereno lokalnim izborima. Vrlo malo se govorilo o tome da li će se negdje napraviti most, da li će neki grad u Bosni i Hercegovini riješiti vodovod, kanalizaciju i tako dalje.... a više se govorilo o onome što pripada toj takozvanoj etnonacionalističkoj ideologiji."

Upravo zbog toga, ističe profesor Živanović, rezultati lokalnih izbora će samo doprinjeti daljoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine:

"Događa se jedna nova podjela, jedna nova disolucija Bosne i Hercegovine. Bez obzira da li je neko uzeo tridesetak ili više opština, a neko uzeo manje, još jednom je, nažalast, pokazano da su političke partije podijeljene, ne po ideologiji, nego da su podijeljene po etničkoj matrici. I to je doista jedan ogroman problem. Ako bih rekao kao čovjek koji je dobro obaviješten, ja bih naveo i to da je veliko pitanje da li će Bosna i Hercegovina, nakon ovih lokalnih izbora, uopće doživjeti generalne izbore 2010. godine. Radi se, dakle, o novim podjelama i čak i na idućim izborima, opštim parlamentarnim, moguće je da se dogodi ista ovakva podjela.... A onda možemo doista reći, što je možda i crna prognoza, da Bosna i Hercegovina živi svoje posljednje dane. To naravno nije, po mom sudu, dobro za nas koji ovdje živimo i radimo. Nije dobro čak ni za planove međunarodne zajednice, kada je riječ o zapadnom Balkanu, ali to se, nažalost, tako događa. Evo vidite, imali smo sasvim konkretan primjer da je SNSD dobio zapravo dvostruko u odnosu na prethodne lokalne izbore..... ali tako što je vodio politiku kao desno krilo SDS-a. Isto se to dogodilo i na bošnjačkoj strani i, naravno, i na hrvatskoj. Dakle, ovi izbori su, nažalost pokazali, da, vjerovatno, ta institucija pod protektoratom koja se zove Bosna i Hercegovina ne može živjeti na neki normalan način."

Profesor Živanović, stoga, ne očekuje nikakav konkretan dogovor lidera najvećih političkih stranaka o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini na sastanku zakazanom za početak novembra u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG