Linkovi

MMF: Gubici nekoliko stotina milijardi veći od prvobitnih procjena


Međunarodni monetarni fond pozvao je nacionalne vlade da koordiniraju napore na rješavanju globalne ekonomske krize u koju je svijet zapao. U najnovijem izvještaju, analitičari MMF-a ocjenjuju da je stanje svjetskog finasijskog sistema u posljednjih pola godine znatno pogoršano. Stručnjaci MMF-a takođe procjenjuju da su gubici nastali usljed kraha hartija od vrijednosti baziranih na kreditima odobrenim za kupovinu nekretnina i drugih problema na finasijskom tržištu dosegli sumu od hiljadu i 400 milijardi dolara, nekoliko stotina milijardi dolara više nego što se prvobitno procjenjivalo.

Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda objelodanjen je upravo u vrijeme kada se finasijski zvaničnici i stručnjaci širom svijeta upinju da sputaju i preusmjere krizu izazvanu lošim kreditiranjem, krizu koja prijeti da zaustavi svjetsku ekonomiju. U tom kontekstu danas je i američki predsjednik George Bush telefonski razgovarao sa liderima Britanije, Francuske i Italije.

U Sedinjenim Američkim državama Centralna banka radi da tome da obnovi procese i tokove kratkoročnog kreditiranja, krucijalno važnog za finansijsku stabilnost i zdravlje mnogih kompanija. Tim povodom danas je najavljeno da će Federalne rezerve omogućiti kratkoročne pozajmice kupovinom, u ovdašnjoj praksi takozvanih, komercijalnih papira i tim korakom značajno uticati na smanjivanje kamata koje su za tu vrstu pozajmica nedavno porasle izuzetno visoko.

U isto vrijeme, ministri finasija zemalja članica Evropske unije nastoje smiriti štediše evropskih banaka podizanjem granice uloga na privatnim računima koji će biti zaštićeni u slučaju propasti banaka, a takođe razmatraju i zajedničke mjere kako odgovor na krizu.

Ruska vlada planira, to je danas najavio predsjednik Rusije, odobriti najvećim bankama u toj zemlji 36 milijardi dolara u narednih 5 godina, nadajući se da će takva gotovinska inekcija podstaći ruske banke da počnu kreditiranje potrebno za dalje poslovanje. Unatoč toj najavi, na ruskim berzama nije došlo do porasta ideksa vrijednosti dionica i akcija.

Uz ove, i još jedna informacija sa njujorške berze. Cijena barela sirove nafte tokom jutarnjih sati porasla je skoro za tri dolara po barelu, odnosno na 93 dolara.

XS
SM
MD
LG