Linkovi

Izbori u BiH: Dobitnici i gubitnici


Još jedni općinski izbori u BiH u su iza nas.

Pedeset pet posto onih koji su imali pravo glasa, izašli su u prošlu nedjelju na birališta.

Na nivou Federacije BiH odziv je bio 53,12 posto, u Republici Srpskoj 57,95, a u Distriktu Brčko 58,36 posto. No, treba reći da su u većim gradskim centrima, prvenstveno u Sarajevu, građani izašli u procentu daleko manjem od prosjeka. Ispod prosjeka, bio je i odziv u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru...

Najveći broj načelničkih mjesta osvojio je SNSD (41), na drugom je mjestu SDA (36), na trećem je HDZ BiH (16), a yatim slijede SDS (15), SDP (10), Stranka za BiH (4)....

Kada su općinska vijeća u pitanju SNSD je također osvojio najviše glasova, i to u 48 općina, SDA u 44, HDZ BiH u 18, SDS u 12, SDP u 10. Demoktratska narodna zajednica Fikreta Abdića već tradicionalno, osvojila je mjesto načelnika i većinu u općinskom vijeću Velike Kladuše. U Cazinu je mjesto načelnika osvojila novoosnovana A-SDA, stranka nezadovoljnih članova SDA tog dijela BiH. Također novoosnovana Naša Stranka, na čijem je čelu bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović, dobila je jedno načelničko mjesto (Bosanski Petrovac), a u četiri gradske općine Sarajeva zauzela treću poziciju, nakon SDA i SDP, a ispred je Silajdžićeve Stranke za BiH, koja je u općinama koje čine grad Sarajevo tek na četvrtom mjestu.

Stranka za BiH je, u odnosu na opće izbore održane prije dvije godine, dobila znatno manji broj glasova građana BiH. U odnosu na posljednje općinske izbore, održane 2004, zadržala je načelnike u četiri općine, te ponajviše u koaliciji sa SDA u izvjesnom broju općina, prvenstveno u RS, povećala broj svojih odbornika u opštinskim skupštinama, odnosno općinskim vijećima.

Jedna od općina u kojoj su SAD i Stranka za BiH izašle na izbore sa zajedničkim kandidatima je i Srebrenica.Procjene govore da će kandidati tih stranaka , kad pristignu glasovi Srebreničana koji žive prvenstveno u Federaciji BiH, dobiti više od 70 posto glasova.

U Hercegovini, došlo je do izvjesnih promjena, najprije zahvaljujući solidnom izbornom uspjehu Narodne stranke Radom za boljitak, koja je u pojedinim izbornim područjima Mostara, osvojila i više od jedne četvrtine glasova, a odličan izborni rezultat postigla je u Grudama i Širokom Brijegu, gdje je osvojila najveći broj glasova na izborima za općinska vijeća.

U središtu Hercegovine, najveći broj glasova je dobila SDA, čiji će kandidat najvjerovatnije biti gradonačelnik Mostara.

HDZ BiH je najveći broj glasova dobio u zapadnoj Hercegovini, te u Livnu i Tomislavgradu, zatim nekolicini općina srednje Bosne. HDZ 1990, osvojio je svega tri načelničke pozicije, i to u Usori, Prozoru i Maljevcu.

Najveći pomak na ovogodišnjim izborima, svakako je, barem kad je riječ o broju načelnika , napravio Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika. Umjesto dosadašnjih 16, Dodik je dobio načelnike u čak 41 općini, mada je među njima i veliki broj općina u kojima biračko tijelo čini tek nekoliko stotina građana. Međutim, u odnosu na opće izbore 2006. godine i promatrajući ukupan broj onih koji su tada povjerenje dali SNSD-u, može se zaključiti da je podrška biračkog tijela ovoj stranci ostala ista, pa možda čak i manja u pojedinim sredinama. Fokus pažnje ove godine za SNSD bio je usmjeren na Bijeljinu, Doboj i Foču, no Milorad Dodik je i ovoga puta ostao bez načelničkih pozicija u tim općinama.

Sarajevo, Tuzla, Brčko,Bihać, Banja Luka....Izborni rezultati uglavnom očekivani, a u poređenju sa proteklim općinskim izborima, bez značajnijih promjena.

Sam izborni process protekao je bez značajnijih problema, a odmah nakon njih Visoki predstavnik Miroslav Lajčak pozvao je bosanskohercegovačke lidere na pažnju usmjere na
ključne prioritete za BiH, prije svega punu implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je preduvjet za dalje približavanje BiH Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG