Linkovi

Izbori u BiH: SNSD i SDA ... zna se


Visoki predstavnik za Bosnu u Hercegovinu Miroslav Lajčak danas je, dan nakon što su građani BiH izašli na birališta u okviru lokalnih izbora, pozvao političke stranke da energiju usmjere ka ispunjavanju uslova Evropske unije. Prema riječima gospodina Lajčaka, u vrijeme predizborne kampanje dato je mnogo neodgovornih izjava koje neće pomoći uspostavljanju povjerenja među građanima.

Nakon noći u kojoj se brojala volja bosanskhercegovačkih glasača život i dok danas pobjednici slave, a gubitnici se tješe, u Sarajevu primjera radi, građani očekuju. Uprkos vjerovanju da se ulice popravljaju prije izbora, nije baš uvijek tako. Građani sarajevske Triglavske ulice i ove izborne godine uvjerili su se u to. Moraju se i dalje lomatati raskopanom strminom.

Lokalni izbori pokazali su da je Savez nezavisnih socijaldemokrata partija koja ima najveću narodnu podršku. Ipak, skoro isključivo u entitetu Republika Srpska. Stranka demokratske akcije, prema do sada prebrojanim glasovima, druga je u zemlji, a prva u entitetu Federacija BiH. Hrvatska demokratska zajednica, Socijaldemokratska partija i Stranka za BiH upotpunjavaju političku sliku većeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Profesor filozofskog fakulteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević od postizborne vreve glavnog grada sklonio se u prirodu. Od rezultat izbora ipak nije mogao pobjeći. Jučerašnji su izbori smatra on, učvrstili nacionalizam u vrhu piramide vlasti u zemlji:

"Velike nacionalne partije koje, inače, pobjeđuju na ovim drugim izborima za vrhovnu vlast su dobile apsolutnu većinu, ili uistinu pobijedile. To je vrlo interesantno što se dešava... Ja mislim da je to trend stabilizacije nacionalističkih elita ili partija koje su opredijeljenje za nacionalnu politiku jer one pobjeđuju čak i kada nemaju prave argumente u lokalnom kontekstu."

Vjerovanje da se na osnovu rezultata jučerašnjih, lokalnih izbora mogu naslutiti i rezultati onih koji slijede za dvije godine, dijelimično uvažava i profesor Vlaisavljević. Prema njegovom razmišljanju trend unutrašnjih nacionalnih podjela u zemlji neće tako skoro postati prošlost:

"Činjenica da je, ipak, pobijedilo ono što se zove etablirana elita koja, ustvari, vodi ovu visoku politiku.... stranačku visoku politiku... a ne male stranke koje su upravo išle na obećanja, na što konkretnije programe.... govori da je to upravo trend stabiliziranja, to jest podjele Bosne i Hercegovine po etno-nacionalističkim šavovima."

Konačni rezultati lokalnih izbora trebalo bi da budu objavljeni u roku od 30 dana. Nakon toga, dvije godine je do novih, parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG