Linkovi

Finansijska kriza u SAD: Washington za sada ne trpi posljedice


Unatoč upozorenjima da bi posljedice sadašnje finansijske krize po američku ekonomiju mogle biti pogubne, te da je Kongres, u traženju hitnih rješenja, trebao reagirati brže, ekonomija glavnog grada SAD je ostala gotovo nedirnuta i dalje vrlo jaka.

Naime, dok su, posebno prošlog tjedna, senatori i kongresmeni, svu moguću pažnju posvećivali 700 milijardi dolara vrijednom paketu hitnih mjera, vlasnik projektantske forme Studios Architecture Christian Amolsch zapošljava nove radnike za rad na realizaciji više miliona vrijednih razvojnih projekata agencija za potrebe američke vlade. Gospodin Amolsch kratko kaže:

"Iz naše perspektive, Washington je na određenom nivou izoliran od okruženja, zbog svih poslova koje sada finansira federalna vlada."

Primjera radi, kompanija Forest City Washington je uspjela dobiti kredit od 250 miliona dolara za izgradnju poslovnog kompleksa koji će, najvećim dijelom, biti iznajmljen gradskoj upravi. Vlasnik kompanije Gary McManus kaže:

"Prva dva objekta, odnosno 46 hiljada kvadratnih metara, već je iznajmila vlada Washingtona. To samo pokazuje da kredita za dobre projekte ima."

Zbog velikog broja uposlenika i potrošnje federalne vlade, Washington je, uvjereni su ovdašnji poslovni ljudi, dobro mjesto za investiranje. Glavni američki grad je rangiran kao drugi po privlačnosti za strane investitore. Primjera radi, neiznajmljenost poslovnih prostora je svega 7 odsto.

I John Germano, iz posredničke firme za kupoprodaju i iznajmljivanje nekretnina C. B. Richard Ellis, je uvjeren da se sadašnji pad ekonomskih aktivnosti neće drastično odraziti na vašingtonsko područje:

"Procenat neiznajmljenosti u najgorem slučaju može se udvostručiti, popeti na 14 odsto. U mnogim gradovima širom zemlje bili bi presretni, ako bi stopa neiznajmljenih poslovnih prostora, sada mnogo, mnogo veća, pala na tih 14 odsto."

Naravno, ima i onih poslovnih ljudi koji izražavaju poveliku bojazan u pogledu ekonomskih izgleda na dugi rok. Ipak, većina smatra da će Washington, zahvaljući upravo tome što je sjedište federalne vlade, biti pošteđen težih posljedica sadašnjih finansijskih jada.

XS
SM
MD
LG