Linkovi

Svijet i finasijska kriza: Dalji pad berzanskih vrijednosti


Vrijednosti dionica i akcija širom svijeta i danas su pale zbog bojazni od daljnih štetnih posljedica koje mogu proisteći iz kreditnih i finansijskih teškoća mnogih banaka i slabljenja svjetske ekonomije. Najvažniji američki pokazatelji berzanskih vrijednosti skliznuli su naniže, u prosjeku, za dva procenta u kupoprodajnim transakcijama obavljenim danas u prvim juratnjim satima. Najveći pad zadesio je Dow Jones – više od 5 odsto – i vrijednosti tog industrijskog indeksa sada su ispod pokazatelja od 10.000, odnosno najniže u posljednjih četiri godine. Dionice na britanskom tržištu izgubile su najmanje 5 procenata od vrijednosti , a japanski indeks Nikkei pokazuje vrijednost najnižu u posljednje četiri godine. I hongkonški Hang Seng je niži za skoro 5 procenata. Nadležni zvaničnici u Rusiji i Brazilu su obustavili kuproprodaje dionica i akcija nakon što su glavni pokazatelji vrijednosti na tamošnjim berzama pali za više od 10 procenata.

Strah za stanje ukupne ekonomije uslovio je i dalji pad cijena sirove nafte. Tokom jutrošnje elektronske trgovine obavljane na njujorškoj berzi cijena barela sirove nafte pala je na ispod 90 dolara, odnosno najniže u posljednjih osam mjeseci.

Pad vrijednosti na svim svjetskim berzama dešava se unatoč obećanjima najviših američkih i evropskih zvaničnika da će učiniti sve što je potrebno da povrate povjerenje u stabilnost finasijskog sistema, odnosno da uspostave tu stabilnost. Primjera radi, iz američke Centralne banke danas je najavljeno da poduzimaju dodatne napore da bankama olakšaju proces davanja kredita. Naime, investitori su zabrinuti da paket otkupa finansijskih dubioza u vrijednosti od 700 milijardi dolara, koji je definitivno odobren u američkom Kongresu u prošli petak, nije dovoljan da na bolje preusmjeri sadašnje tokove svjetske ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG