Linkovi

Uz  debatu potpredsjedničkih kandidata: Amerikancima nije svjejedno ko će biti prvi do predsjednika


Proteklu debatu kandidata za potpredsjednika SAD Joe Bidena i Sarah Palin, mnogi su čekali i dočekali da određenim dilemama.

Prije svega zbog Palinove. Zašto upravo zbog nje?

Osim što je žena, guvernerka Aljaske i kandidatkinja Republikanaca za potpredsjednicu, Sarah Palin je veoma konzervativna i fundamentalistički kršćanski orijentirana. Njen izbor podržavaju grupe takvih opredjeljenja i stajališta. Ta podrška dovodi do zabrinutosti kod određenog broja glasača.

Profesor univerziteta Johns Hopkins Ben Ginsberg to objašnjava ovako:

"Amerikancima je veoma važno pitanje ko će biti potpredsjednik, jer ta osoba je, kako kažu, samo korak od toga da bude predsjednik."

Senator John McCain, ako bi bio izabran sa 72 godine, bio bi najstariji predsjednik SAD. I to može biti, smatra gospodin Ginsberg, razlog što su neki Amerikanci zabrinuti zbog blizine Sare Palin Ovalnom uredu:

"Ona je relativno neiskusna, nepoznata i neiskušana. I postoji zabrinutost šta bi se zapravo desilo ako se nešto desi McCainu.... ili ako on umre."

Poređenja radi, kandidat Demokratske stranke za potpredsjednika, senator Joe Biden je vrlo iskusan. Senator je već 26 godina je i predsjedatelj senatskog odbora za vanjske odnose.

Inače, zabrinutost zbog gospođe Palin nije hipotetična. 1945. godine, tokom Drugog svjetskog rata, potpredsjednik Harry Truman je preuzeo Bijelu kuću nakon iznenadne smrti predsjednika Franklina Roosevelta, i odmah se. suočio sa ključnim odgovornostima.

Profesor univerziteta George Mason Robert Dudley kaže:

"Truman nije znao za atomsku bombu. A pomislili bi ste da bi, usred rata i razvoja oružja, potpredsjednik, da je uopće bio blizak predsjedniku, morao znati nešto o tome."

I unatoč tom početnom nedostatku, Truman je ipak odlučio da atomske bombe budu bačene na Japan. Na taj način okončao je rat i tako ušao u istoriju. Slično se desilo i sa Lyndonom Johnsonom, potpredsjednikom koji je postao predsjednik 1963. godine nakon što je u Dallasu u Texasu ubijen John F.Kennedy.

"Harry Truman je značajno doprinio oblikovanju američke poslijeratne ekonomske i sigurnosne politike. Lyndon Johnson je bio arhitekt američke revolucije u priznavanju građanskih prava tokom 60-tih godina i, nažalost, američkog rata u Vijetnamu" - kaže profesor Ginsberg.

Osim što postaje predsjednik u slučaju predsjednikove smrti ili fizičke nesposobnosti, potpredsjednik SAD, prema američkom ustavu, predsjedava Senatom i daje odlučujući glas, ako je to i kada je potrebno.

Slijedeći potpredsjednik, bez obzira da li će to biti guvernerka Palin ili senator Biden, bi mogao biti jak administrator, kao što je to bio i sadašnji potpredsjednik Dick Cheney.

Ili pak samo neko ko će prisustvovati svečanim otvaranjima i presjecanjima vrpce, ili..... sahranama.

XS
SM
MD
LG