Linkovi

SAD: 100 godina Fordovog modela T


Prije stotinu godina, u fabrici na tri sprata u Detroitu, američka savezna država Michigan, Henry Ford je dovršio prvi primjerak čuvenog modela T. To je postao najpopularniji automobil na svijetu i tu prestižnu poziciju držao sve do 70-tih godina kada ga je po popularnosti prestigla Volkswagenova "buba."

Model T promijenio je način na koji se do tada živjelo , ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama. T je bio prvi automobil kojeg su mogli, osim bogatih i bogatitijih, priuštiti prosječni i siromašniji. Sa samo nekoliko prekida, automobile je proizvođen punih 19 godina, sve do 1927. Iz proizvodnih hala i sa montažnih traka ukupno je sišlo 15 miliona modela T.

Bob Casey, kustos odjela za transport u muzeju Henry Ford u Dearbornu, kratko kaže:

"To je bio prvi automobil koji je mogao mnogo toga…. Prevoziti terete, ljude.... a dovoljno jeftin da ga je mogao kupiti veliki broj ljudi."

Specijalista za automobile John Teahen, koji od 1955. godine piše o modelu T, ističe da je jedan od razloga popularnosti bio i otvaranje niza prodavnica u kojima je Ford nudio taj automobil:

"Oni koji su željeli kupiti automobil i čuli za novi Fordov model, nisu morali putovati i do 2 hiljade kilometara do Detroita kako bi ga kupili. Vjerovatno su mogli naći neku Fordovu prodavnicu u nekih 200 kilometara unaokolo."

Nakon 4 godine proizvodnje modela T Henry Ford je osmislio proizvodnju na principu pokretne montažne trake, odnosno linije sklapanja. Time je, pokazaće se ubrzo, u svjetskim razmjerama revolucioniziran proces industrijske proizvodnje, a u slučaju modela T bilo je omogućeno smanjenje cijene modela na tadašnjih 300 dolara.

Keith Crain, izdavač magazina Automotive News, kaže:

"Na taj način efikasnost kompletnog montažnog procesa je izuzetno ubrzana. Izuzetno je povećana i produktivnost svakog pojedinačnog radnika. Stoga je i sasvim razumljivo da je, nakon izvjesnog perioda, moglo doći i do velikog snižavanja cijene modela T."

Osim popularnosti sticanoj na vrlo, vrlo pristupačnoj cijeni model T kupce je osvajao i u drugim državama i na drugim kontinentima. Henry Ford, odnosno njegova kompanija, bio je također pionir u pokretanju proizvodnje automobila na više lokacija i ubrzo je model T sklapan u Kanadi, Evropi i Australiji.

Na uspjehu modela T izrasla je kompanija Ford Motor, već dugi niz godina i dan danas jedna od pet vodećih proizvođača automobile, zapošljavajući na stotine hiljada radnika u više od 50 zemalja svijeta. Motor Ford je, jednostavno rečeno, začetnik svjetske automobilske industrije.

XS
SM
MD
LG