Linkovi

Dva dana do izbora u BiH: Građani zasuti sa 15000 izjava


Dva dana ostalo je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Predizborne kampanje se završavaju a građani sumiraju utiske o obećanjima političara. Nevladina organizacija ACIPS (Asocijacija za interdiscliplinarne studije iz Sarajeva) objelodanila je analizu predibornih izjava poitičara. Analizirano je koliko su govorili i šta su konkretno političari rekli. Nije bilo nimalo lako jer je građane BiH u toku predizborne kampanje zasulo skoro 15000 izjava političara. Analizom je bilo obuhvaćeno 12 najjačih političkih stranaka.

Predsjednik Asocijacije Sanel Huskić kaže da je nakon dvadesetodnevne analize javnih istupa utvrđeno da više od polovine predizbornih nastupa nije imalo veze sa, za građane, bitnim stvarima:

"Oko 60 posto izjava političara iz 12 stranaka, odnosno oko 8000 hiljada izjava, bile su izjave koje nisu vezane za lokalni nivo. To su bile priče i izjave koje su se bavile novim entitetima, popisima stanovništva, policijom, ustavom, međusobnim prepirkama..."

Rezultati istraživanja pokazuju da su tek jedan ili dva procenta predizbornih nastupa potrošeni za razgovor o konkretnim problemima i rješenjima. U Asocijaciji kažu da je istraživanje bitno za analizu političke situacije u zemlji, ali i budućih izbora.

"Ovo istraživanje, iz ove 2008, i istraživanje koje smo već radili 2006. godine... kada se rezultati tih istraživanja spoje, daju nam jasno sliku o političkoj sceni u BiH... Možemo da vidimo, odnosno utvrdićemo naknadnom analizom određene trendove i samim tim moći ćemo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo koje trendove očekujemo 2010. godine" – ističe gospodin Huskić.

Do lokalnih izbora je ostalo dva dana. Više od 30000 politilčara nada se mjestu u vlasti. Već početkom naredne sedmice biće poznato da li su glasači u BiH glasali na osnovu konkretnih obećanja ili nacionalne retorike.

XS
SM
MD
LG