Linkovi

Finasijska kriza u SAD: Senat večeras ponovo glasa o paketu vrijednom 700 milijardi dolara


Američki je Senat odlučio da će danas glasati o revidiranoj verziji plana za paket pomoći od 700 milijardi dolara kako bi se spasio američki financijski sektor. Taj plan u ponedjeljak nije odobrio Zastupnički dom Kongresa.

Očekuje se da će oba predsjednička kandidata, Republikanac John McCain i Demokrata Barack Obama, te Obamin dopredsjednički kandidat Joe Biden, stići u Washington da se izjasne o tom planu. U plan će, kako se očekuje, biti uključena odredba kojom će se povisiti limit na osiguranje bankovnih pologa sa sadašnjeg iznosa od 100 tisuća dolara po računu na 250 tisuća dolara. Oba senatora, i Obama i McCain, izrazila su podršku tom prijedlogu. Oni su jučer naglasili potrebu da njihove stranke zajedno surađuju na donošenju sporazuma o planu za oporavak Wall Streeta. Pritom su bodrili američke građane da također prihvate plan, upozorivši ih da će u protivnom doći do ekonomske katastrofe.

Revidirani plan, o kojem se večeras treba izjasniti Senat, ima za cilj pridobiti i članove Zastupničkog doma koji su glasali protiv orginalnog plana. Neki smatraju da nije dobro koristiti novac od poreskih obveznika za kupovinu loših investicija financijskih institucija i protive se vladinom miješanju u business. Drugi se prvobitnom planu Bushove administracije protive jer smatraju da nije dobro spašavati bogate investitore o trošku običnih ljudi.

Zastupnički dom je u ponedjeljak glasao protiv plana, i njegovo ponovno zasjedanje nije predviđeno da četvrtka, kada se očekuje da će se zastupnici izjasniti o revidiranom planu.

Predsjednik SAD George Bush je upozorio da će ekonomske štete biti bolne i dugotrajne ukoliko plan ne prođe u Kongresu. On je rekao da je zemlja u hitnoj situaciji i da posljedice postaju svakim danom sve gore ukoliko se nešto hitno ne poduzme.

Inače, i agencija koja osigurava pologe američkih banaka jučer je od Kongresa zatražila privremeno ovlaštenje za povišenje limita na osiguranje pologa kako bi pokušala riješiti ono što je nazvala 'krizom povjerenja.' Međutim, visina tog limita nije navedena.

XS
SM
MD
LG