Linkovi

Novi američki predsjednik mora razviti novi pristup muslimanskim zemljama


34 prominentna amerikanca, medju kojima bivši državni sekretar Madeleine Albright i bivši američki izaslanik za Srednji istok, Dennis Ross, kažu da će novi američki predsjednik morati razviti novi pristup muslimanskim zemljama. Cilj izvještaja, koji je zajednički projekt dvije neprofitne organizacije iz Washingtona – Traženje zajedničkog stajališta i Gradnja koncenzusa - je prevazilaženje konflikta, nerazumjevanja i nepovejrenja. Izvještava Mohamed Elshinnawi.

Od terorističkih napada 2001. godine i invazije Iraka 2003., napetosti sa muslimanskim zemljama su u porastu.

U većini tih zemalja, vlada Sjedinjenih Država, a preko nje i cijela Amerika, je postala nepopularna. Rat protiv terorizma je često vidjen kao rat protiv Islama.

Uprkos negiranjima od strane Sjedinjenih Država, muslimani naginju vjerovanju da su Sjedinjene Države izrazito anti-muslimanske.

Američka politika oko Arapsko-Izraelskog sukoba, koja se vidi kao pristrana podrška jevrejskoj državi, ne pomaže unapredjenju odnosa sa muslimanskim svijetom.

Autori izvještaja kažu da Sjedinjene Države trebaju usvojiti nove direkcije. David Fairman je koordinator projekta.

David Fairman, koordinator projekta Unapredjenje Američko-muslimanskih odnosa:
Izvještaj ima četiri strategijska stuba. Prvi je rješavanje sukoba prvenstveno kroz diplomaciju. Drugi je unapredjenje upravljanja i učešća gradjana u muslimanskim zemljama i suradnje bez diktiranja oblika vlade ili demokratskog razvojnog cilja. Treći je partnerski rad na uzajamno korisnim ekonomskim projektima koji će otvoriti nova radna mjesta i podstaći razvoj muslimanskih zemalja i trgovinsku razmjenu sa Sjedinjenim Državama. I posljednji stub strategije je uzajamno poštivanje i razumjevanje izmedju zajednica i ljudi na svim nivoima, kaže Fairman.

On kaže da je američka predsjednička kampanja odredila datum objavljivanja izvještaja, jer su željeli republikanskom kandidatu Johnu McCainu i demokrati Baracku Obami dati dodatnu hranu za razmišljanje o vanjskoj politici.

David Fairman, koordinator projekta Unapredjenje Američko-muslimanskih odnosa:
Mi preporučujemo sljedećem predsjedniku da od samog početka nove administracije u vrh prioriteta u vanjskoj politici stavi rad na unapredjenju odnosa sa muslimanskim svijetom, kaže Fairman.

Ingrid Mattson je predsjednica Islamske zajednice Sjeverne Amerike i član grupe. Ona kaže da izvještaj nudi alternativu strategiji koja je podstakla neprijateljstvo muslimana prema Sjedinjenim Državama.

Ingrid Mattson, Islamska zajednica Sjeverne Amerike:
Mi shvatamo značaj medija, medjskog predstavljanja Islama i muslimana kao i medijskog predstavljanja amerikanaca u muslimanskom svijetu. Prema tome, moramo nastojati da se te stvari dese simultano, da se kreira dobra politika i dobra informacija i dijalog na svim nivoima opće populacije, kaže gospodja Mattson.

Ahmed Younis je viši analitičar u Galupovom centru. Njegova grupa je vršila ispitivanja javnosti širom muslimanskog svijeta.

Ahmed Younis, Gallup:
Ključ naših preporuka u izvještaju je mišljenje muslimana i Arapa oko toga šta Sjedinjene Države trebaju promjeniti u svom angažiranju sa njihovim društvom i unutar njihovih zemalja, kaže Younis.

Autori izvještaja se nadaju da će pomoći profiliranju javnog mišljenja u Sjedinjenim Državama i doprinijeti promjeni američke politike prema islamskom svijetu.

XS
SM
MD
LG