Linkovi

Najskuplja kafa dolazi iz probavnog sistema malog sisara


Iako uslijed tekuće ekonomske krize američki lanac kafića Starbucks zatvara svoje lokale, neki se nezavisni poduzetnici nadaju da bi rijetke i skupe vrste kafe mogle biti ključ poslovnog uspjeha u ovoj industriji. Novinar Glasa Amerike Steve Mort izvješćuje o jednom kafe-u na Floridi, čiji je vlasnik odabrao Kopi Luwak, zrno čiji izuzetan okus proizlazi iz probavnog sistema malog sisara sličnog mački.

Jedna velika šolja kafe koja se ovdje služi doći će vas gotovo 30 dolara. Adam Dudley vlasnik je kafića Sol River u Orlandu na Floridi. On se nada da će Kopi Luwak, vrsta delikatesne kafe koja se nalazi na njegovom meniju toplih napitaka, privući poznavaoce kafe u potrazi za rijetkom aromom.

ADAM DUDLEY:
Oni će pomisliti - sjajno, ovdje poslužuju najskuplju kafu na svijetu, i jednu od najrijedjih. To je mjesto gdje mogu popiti najkvalitetniju kafu u regiji.

Kopi Luwak indonežanski je naziv za civet kafu. Evo kako ona nastaje: zrna kafe jede životinjica iz porodice sisara, nalik mačkama, poznata pod imenom civet. Zrna prolaze kroz probavni trakt ove mačke, a nakon što ih ona izbaci, slijedi 'ubiranje' zrna. Jedna kanadska studija pokazuje da upravo taj neobičan proces ovim zrncima kave daje osebujan okus.

ADAM DUDELY:
U stomačiću ove male životinje dolazi do fermentacije, uslijed koje se luče enzimi koji pridonose 'oštrijoj' aromi zrna kafe.

Prema američkom poslovnom časopisu Forbes, kafa Kopi Luwak najskuplja je na svijetu. Na Internetu se može naći po cijeni od 100 dolara pa naviše za nešto manje od pola kile, tačnije 450 grama, pržene kafe ove vrste. Adam Dudley priznaje da je prodaja ove gurmanske kafe hrabar poslovni potez.

Američki lanac kafića Starbucks nedavno je najavio zatvaranje 600 svojih lokacija u Sjedinjenim Državama. Oko 60 njih je u Floridi, gdje posluje Adam Dudley. Prihodi Starbucksa u drugom kvartalu ove godine pali su za 28 posto u usporedbi s proteklom godinom. Adam Dudley je uvjeren da će se njegova strategija prodaje skupe gurmanske kafe isplatiti. No, njegovi klijenti podijeljenih su mišljenja. Jedna od njegovih gošća kaže:

MUŠTERIJA: Ja volim probati nove stvari i drago mi je da jesam, jer se isplatilo - kafa je stvarno dobra.

No, drugi se žale da je trideset dolara za šoljicu kafe, ma kakva ona bila, ipak previše. Industrija gurmanske kafe, prema tvrdnjama američkog trgovinskog udruženja, iznosi više od 11 milijardi dolara godišnje. Prema američkom Nacionalnom udruženju za promociju kafe, 17 posto odraslih Amerikanaca konzumira neku vrstu gurmanske kafe svakog dana. Adam Dudley se nada da su te brojke stvarne. On vjeruje da, usprkos ekonomskoj krizi, ima dovoljno ljubitelja ovog delikatesa koji će biti voljni platiti 30 dolara za šoljicu vrhunske kafe Kopi Luwak.

XS
SM
MD
LG