Linkovi

Bajramske čestitke muslimanima u BiH


Muslimani u utorak obilježavaju ramazanski Bajram, čime se označava završetak jednomjesečnog ramazanskog posta. Tom prilikom, muslimanima BiH, stižu brojne čestitke, a medju njima i čestitka reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Mustafe ef Cerića.

U svojoj čestitci, reis Cerić ističe da post uči čovjeka da on nije sam na svijetu, već da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba da upozna.

Post je uzvišeno stanje duše koja se odmara dok posmatra, koja se hrani dok razmišlja, koja se liječi dok razgovara, kaže reisu-l-ulema i nastavlja:

Ramazan nam je donio mnoštvo darova, koji nas obavezuju da i mi darujemo: naš život Stvoritelju, našu zahvalnost i poslušnost roditeljima, našu vjernost prijateljima, naš lijep primjer djeci, našu ljubav i vjernost bračnim drugovima, naš oprost protivnicima, našu pomoć slabim i nemoćnim, te naše ispunjenje emanet, zaključuje reis Cerić.

On je Bajram čestitao od srca svim muslimanima, a posebno prognanim, bolesnim i nemoćnim.

Muslimanima su danas, između ostalih, stigle čestitke i od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića, članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH, Nikole Špirića, predsjedavajućeg Doma naroda Mladena Ivanića, entitetskih premijera Milorada Dodika i Nedžada Brankovića, te predstavnika političkih stranaka, javnog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

XS
SM
MD
LG