Linkovi

Zakonodavci i Bushova administracija postigli dogovor o spašavanju financijskog tržišta


Američki zakonodavci na Kapitol Hilu i Bushova administracija postigli su dogovor o paketu mjera čijom bi realizacijom trebalo da se spasu neke od ugroženih financijskih institucija. Potrvrda o dogovoru stigla je u nedjelju ujutro - nakon pregovora koji su trajali tokom cijele prethodne sedmice.

Zakonodavci i funkcioneri administracije, predvođeni sekretarom za financije Henry Paulsonom uvjereni su da će realizacijom plana američko financijsko tržište biti stabilizirano, a Amerikanci zaštićeni.

Predsjedateljka Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, kazala je da je učinjen ogroman napredak i da je preostalo samo da se dogovor formalizira i uobliči na papiru.

Sekretar Paulson rekao je da "počinje rješavanje vrlo važnoga zadatka stabiliziranja tržišta i zaštite poreskih obveznika u najvećoj mogućoj mjeri".

Originalni prijedlog Bushove administracije vrijedan 700 milijardi dolara naišao je na otpor zakonodavaca koji su tražili da se umanji teret poreskim obveznicima i obezbijedi bolji monitoring procesa.

Tekst sporazuma u obliku zakona koji će biti razmatran u Kongresu trebalo bi da bude završen tokom dana.

XS
SM
MD
LG