Linkovi

Politički blogovi u američkim predsjedničkim izborima


Politički blogovi su postali integrali dio izbornog procesa u Sjedinjenim državama. I republikanci i demokrate se koriste komentarima na web stranicama kako bi utjecali na glasače, prikupili fondove i motivirali aktiviste. Kako izvještava Brian Padden, dok internet nudi jednak pristup svima, svi blogovi ipak nisu jednaki.

Kada ne radi za kompaniju za razvoj interneta, William Beutler piše konzervativni blog pod nazivom blog PI.

Jučer sam imao 193 posjetitelja, zapravo toliki broj posjeta na stranici, otvaranja web stranice. Može biti i da je jedna osoba otvarala stranicu 193 puta, kaže on.

Faiz Shakir piše blog puno radno vrijeme za Centar za američki napredak, što je istraživački institut za liberalne ciljeve.

Naš istraživački tim ima dvije glavne funkcije. Jedna je svako jutro napisati newsletter koji se zove izvještaj o napretku koji se dijeli za 80 hilajda ljudi. Tu je zatim i blog Think Progress kojeg prima oko 200 hiljada posjetitelja dnevno i to je jedan od tri vodeća politička bloga u svijetu, kaže gospodin Shakir.

Politički blogovi i izdavanje komentara na internetu je sada dio političkog okruženja u Americi. Blogeri se koriste internet stranicama kako bi prikupili fondove za kandidate, promovirali svoje ciljeve i dobili glasove. Blogeri se mogu istaći kada ih citiraju u tradicionalnim medijima kao što je New York Times ili kada ih povezuju sa već popularnim blogovima kao što je Daily Kos. Ali Matthew Nisbet iz odjela za komunikacije univerziteta American kaže da su politički blogovi nekad polarizirajući.

Publika je podijeljena i ima sve manje prostora u kojeg se uključuju ljudi i iz ljevice i desnice. Mi zapravo razmjenjujemo ideje putem argumenata jedni s drugima, kaže Matthew Nisbet.

Tokom američke predsejdničke kampanje, liberalne i progresivne stranice su aktivnije i popularnije. Mnogi od njih su počeli u znak protivljenja ratu u Iraku. Gospodin Shakir kaže da se demokratska stranka bolje osjeća sa otvorenim dijalogom.

Vidjeli ste da su s vremenom progresivni dominirali tim prostorom jer se bolje osjećaju kada izražavaju svoje stavove bez obzira šta o tome misli stranka, kaže gospodin Shakir.

William Beutler priznaje da su on i njegove kolege konzervativni blogeri manje učinkoviti. On kaže da su oni postali obeshrabreni neuspjesima Bushove administracije, od troškova i vodjenja iračkog rata do predloženog otkupa financijskih tržišta od strane američke vlade.

Teže je stvoriti pokret kada je vaša stranka već na vlasti i kada vam se ne dopada to što vaša stranka radi. Na neki način, internet konzervativnim aktivistima bi najbolje bilo da Barak Obama bude izabran za predsejdnika. Kada jako dugo držite vlast, na kraju postanete bajati, kaže William Beutler.

Obje stranke veliku pažnju daju političkim blogerima. U ovako tijesnim izborima, oni bi mogli biti ključni za pobjedu.

XS
SM
MD
LG