Linkovi

George Bush – UN potrebniji nego ikada!


U New Yorku je danas zvanično započelo zasjedanje generalne skupštine UN-a. Američki predsjednik George Bush je, u svom posljednjem obraćanju Generalnoj skupštini, rekao da su UN i ostale multilateralne organizacije sada potrebnije nego ikada kako bi se suprotstavile ekstremistima i teroristima.

On je rekao da je postignu uspjeh u borbi protiv terorizma u Iraku i Afganistanu, dok nekoliko zemalja, medju kojima su Sirija i Iran i dalje podržava terorizam. Predsjednik Bush je rekao da se mora boriti s ideologijama terorista, pozvavši zemlje da iznesu viziju s više nade.

On je doda se ne smije dozvoliti da se Taliban vrati na vlast u Afganistanu, te da je borba u Iraku teška, iako je postignut napredak.

Američki predsejdnik je ponovio podršku za Gruziju u njenom sukobu s Rusijom, a takodjer je pozvao i UN da odobri sankcije protiv Sjeverne Koreje i Irana zbog njihovih nuklearnih programa.

Danas se generalnoj skupštini obraća i iranski predsejdnik Mahmud Ahmadijenad. Na hiljade ljudi se okupilo kod zgrade UN-a navodeći da je iranski predsjedik prijetnja i Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Predsejdnik Bush se u New Yorku sastaje i s brojnim svjetskim liderima-- tokom jutrošnjeg susreta s pakistanskim predsejdnikom Asifom Alijem Zardarijem, on je izrazio svoju sućut za žrtve terorističkog napada koji se u subotu dogodio u Islamabadu.

On je takodjer rekao da je gospodin Zardari oštro govorio o pakistanskom suverenom pravu da se zaštiti. To je pitanje od osobite važnosti, nakon žalbi Pakistana vezano za niz američkih raketnih napada na militantnemete unutar te zemlje. Američki predsejdnik je prisustvovao i susretu o sigurnosti hrane, a sastaje se i sa aktivistima za slobodu koji su tu došli iz cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG