Linkovi

Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja u regionu


BiH, sudeći po indexu percepcije korupcije, najkorumpiranija je zemlja u regionu, a nalazi se na 93. mjestu od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje.

Indeks rangira države, od one s najmanjim stepenom korupcije - do zemalja u kojima je korupcija najprisutnija, na temelju ocjene za svaku pojedinačno. Ocjene se kreću u rasponu od deset (10) - bez korupcije, do jedan (1) - apsolutno korumpirana zemlja. BiH ima ocjenu od 3,2.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH Emir Đikić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je BiH "u ovogodišnjem izvještaju pala za jedan indeksni poen" i s Alžirom, Lesotom i Šri Lankom dijeli 92. do 95. mjesto i ispod je svih zemalja bivše Jugoslavije, od kojih Slovenija - s 26. mjestom i indeksom 6,7 - zauzima najbolju poziciju.

Zemlja bez korupcije je Danska.

Inače, ovo istraživanje jedan je od najmeritornijih međunarodnih pokazatelja koji služi političarima, donatorima, analitičarima, investitorima i drugim subjektima za procjenu rizika poslovanja, a direktno je proporcionalan pokazateljima ekonomskog razvoja i borbi protiv siromaštva. To je složeni indeks koji se bazira na 14 različitih istraživanja i studija 12 nezavisnih institucija.

Rukovoditelj programa TIBiH Bojan Stančević je, predstavljajući istraživanje studije percepcije korupcije pred dolazeće lokalne izbore u BiH, kazao da je istraživanje finansirala Kraljevina Holandija u BiH i urađeno je u junu ove godine na uzorku od 1.603 ispitanika, građana BiH starijih od 18 godina, sistemom „face to face".

Istraživanje percepcije korpucije pred lokalne izbore pokazalo je apsolutno razočarenje stanovništva u političke stranke.

„Najveći problem s kojim se suočavaju građani u BiH jesu siromaštvo i nezaposlenost, dok je korupcija na trećem mjestu", kazao je.

Čak 70 posto ispitanika je istaknulo političke stranke kao najkorumpiranije institucije, a 60 posto ispitanika misli da se kvalitet života neće nimalo poboljšati nakon lokalnih izbora.

Na pitanje: „Koja bi se politička stranka najbolje borila protiv korupcije?", ili „Koja od političkih stranaka bi najviše doprinijela otvaranju novih radnih mjesta?" u prosjeku 40 posto ispitanika je odgovorilo „nijedna", zbog čega, rečeno je na pres-konferenciji, možemo očekivati još veću apstinenciju građana nego na prethodnim izborima.

XS
SM
MD
LG