Linkovi

Slanje tekst poruka mobitelom tokom vožnje opasnije od alkohola


Naučnici tvrde da slanje tekst poruka mobitelima dok vozite - predstavlja veću opasnost nego voziti pod utjecajem alkohola ili marihuane. U Califroniji je ministarstvo saobraćaja privremeno zabranilo mašinovodjama upotrebu mobitela - dan nakon što su istražitelji potvrdili da je vozač voza koji je projurio kroz crveno svjetlo i zabio se u teretni voz, pri čemu je poginulo 25 osoba - slao i primao tekst poruke dok je upravljao vozom.

Izvještaj novinara Glasa Amerike Paula Sisco-a.

12 septembra se u blizini Los Angelesa dogodila vozna nesreća, najgora u posljednjih 15 godina. 25 osoba je poginulo, preko 130 ih ranjeno. Federalni istražitelji kažu da je mašinovodja slao i primao tekst poruke na telefonu u toku vožnje. Nakon nesreće su zvaničnici u kalifornijskom odjelu za reguliranje željeznice pozvali na zabranu korištenja

celularnih telefona i sličnih aparata tokom upravljanja vozom.

Slanje tekst poruka je prouzročilo i druge saopbraćajne nesreće. Novo istraživanje jedne osiguravajuće kompanije je iznašlo da jedan od 5 vozača priznaje da šalje tekst poruke dok vozi. Procenat je i viši kada su u pitanju mladji vozači.

Polovina ispitanika izmedju 18 i 24 godine priznaje da se igra celularnim telefonima dok voze.

Ne radim to uvijek, da, znam da je opasno, kaže tinejdžerka koja je uhvaćena s obje ruke na telefonu.

Naučnici pri univerzitetu Massachussettsa su nastojali provjeriti brzinu refleksa dok se šalje tekst poruka u vožnji.

Profesor Donald Fisher: Rizik od udesa dok šalje tekst poruku je otprilike kao da ste popili tri do četiri pića.

Većina američkih saveznih država ne brani takvu upotrebu celularnog telefona.

Smatram da bi to trebalo biti protuzakonito, kaze anketirana žena.

Zakoni protiv slanja poruka nisu medjutim dobar odgovor, kaže Katherine Mangu Ward iz magazina Reason:

Mislim da u nekim slučajevima jednostavno moramo vjerovati američkim gradjanima, vjerovati u minimum zdravog razuma, kaže Mangu Ward.

Gloria Wilhelm, koja je izgubila sina u saobracajnoj nesreci jer je za volanom bila žena koja je skidala tonove za zvono na svom celularnom telefonu, kaže da ništa nije strašnije nego gledati kako ti dijete gine pred očima... Ljudi apsolutno precjenjuju svoje mogućnosti dok voze, kaže ona.

Što se tiče željeznice, savezni istražitelji su preporučili još prije pet godina da se mašinovodjama zabrani korištenje celularnih telefona. U Californiji su nakon spomenute nesreće savezne vlasti su zatražile pristup telefonskom dosijeu mašinovodje koji je i sam tada poginuo.

XS
SM
MD
LG