Linkovi

Sarah Palin u sjedištu UN-a u New Yorku


Republikanski potpredsjednički kandidat Sarah Palin bi se ove sedmice u New Yorku, gdje je započelo zasjedanje generalne skupštine UN-a, trebala sastati sa brojnim svjetskim liderima.

Iz kampanje McCain-Palin je saopćeno da će se 44-godišnja guvernerka Aljaske sastati sa afgansitanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem i kolumbijskim predsejdnikom Alvarom Uribeom, zatim s iračkim predsejdnikom Jalalom Talabanijem, pakistanskim predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, te predsjednikom Gruzije Mihkailom Saakashvilijem, i bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kissingerom.

U New Yorku će biti i John McCain, iako su predstavnici kampanje odbili reći da li će on prisustvovati ijednom ili svim ovim susretima.

Nekada gradonačelnica malog grada, Sarah Palin ima ograničeno iskustvo u vanjskoj politici.

Iz kampanje demokratskog predsjedničkog kandidata Baraka Obame su kritizirali planove o ovakvim susretima, navodeći da nekoliko susreta u UN-u neće promijeniti činjenicu da McCain obećava još četiri godine kaubojske diplomacije koja je narušila savezništvo i unazadila američku sposobnost u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG