Linkovi

Predsjednički kandidati se medjusobno optužuju, ali nude malo rješenja


Politike kampanje u Sjedinjenim državama često mijenjaju teme u zavisnosti od toga kako se situacija i političke šanse mijenjaju. Nove oscilacije na financijskom tržištu i njihovi efekti na američke obitelji su podstakli republikanskog kandidata Johna McCaina da veći naglasak stavi na ekonomiju nego je to prije bio slučaj. A njegov rival, demokratski kandidat Barak Obama ismijava stavove senatora McCaina.

Ponedjeljak, 15 septembar je bio devastirajući dan na Wall steetu. Jedna od najvećih investicijskihi kuća je doživjela kolaps,a druga je neočekivano prodata. Burza je pala. Republikanski kandidat John McCain u svom govoru u ponedjeljak u Jacksonvillu na Floridi je izrazio svoje uobičajeno uvjerenje.

Mislim da su osnove naše ekonomije jake, iako su ovo veoma, veoma teška vremena, rekao je senator McCain.

Demokratski kandidat Barack Obama je provodeći kampanju u Koloradu oštro odgovorio na takvu McCainovu izjavu.

Senatore MCCain o čijoj ekonomiji govorite? Šta je osnovnija od znanja da je vaša životna uštedjevina osigurana? Šta je osnovnije od znanja da ćete imati krov nad glavom? Rekao je senator Obama.

I dok je vrijednost na burzi padala, McCain je kasnije toga dana u Orlandu na Floridi promijenio svoju priču.

Američka ekonomija je u krizi. Ona je u krizi, rekao je ovaj put senator McCain.

On je takodjer izmijenio i svoju raniju izjavu o temelju ekonomije, uvodeći nove riječi.

Moji se protivnici možda ne slažu, ali te osnove, američki radnici, inovacije, poslovanja, mali biznisi, to su temelji Amerike i mislim da su oni jaki.

U utorak je Obamina kampanja brzo izašla s tv reklamom ismijavajući svog rivala.

Obama je takodjer kritizirao dugogodišnju podršku svog rivala i njegove stranke za financijske deregulative.

Ono što je senator McCain rekao jučer se uklapa u istu ekonomsku filozofiju koju zagovara već 26 godina.

A to je filozofija koja kaže da bi više trebali davati onima koji najviše imaju i nadati se da će doći do prosperiteta. To je filozofija koja kaže da čak ni najosnovnije regulative nisu potrebne i da nisu razumne, rekao je senator Obama.

John McCain je nakon toga tokom kampanje u Tampi na Floridi pozvaona oštrije vladine regulative, kritizirajući bankare, nazivajući ih neodgovornim kada su u pitanju javne investicije.

Mnogi lideri u financijama su se dokazali da nisu vrijedni povjerenja. Vlada ima jasnu odgovornost da djeluje u odbranu javnog interesa. I to je upravo ono što ja namjeravam učiniti, rekao je senator McCain.

I dok dvojica predsjedničkih kandidata napadaju jedni druge, Fred Bergston, koji se nalazi na čelu Peterson instituta za medjunarodnu ekonomiju u Washingtonu kaže da nijedan kandidat ne nudi rješenja za jedan od najvećih problema.

Nijedan kandidat nije zapravo govorio o kardinalnom dugogodišnem makroekonomskom problemu u zemlji, a to je budžetski deficit, kaže gospodin Bergston.

Ministarstvo financija navodi da federalna vlada stvara deficit dvostruko brže u odnosu na prošlu godinu, što će naslijediti novi predsjednik, bez obzira da li će to biti senator Obama ili McCain.

XS
SM
MD
LG