Linkovi

Amerikanci plaćaju dok Iračani imaju višak u budžetu


Bill Rogers

U Washingtonu sve više raste frustracija zbog toga što Irak ne troši više od svoga vlastitog novca, zaradjenog prodajom nafte, već se i dalje, uglavnom, oslanja na američke izvore. Visoke cijene nafte su Iraku donijele milijarde dolara, a američki kongresmeni kažu da bi Irak morao koristiti taj novac da obnavlja zemlju.

Automobili - bombe i dalje ubijaju iračane u Baghdadu i drugdje - iako, općenito gledano, nasilje je sada mnogo manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Ipak, iako se iračani nose sa preostalim nasiljem, zarade od prodaje nafte donose ogroman državni profit. Procjenjuje se da je visak u iračkom budžetu samo ove godine blizu 50 milijardi dolara. No, šokantno malo se tog novca troši na obnovu zemlje, naglašava direktor Ureda američke vlade za kontrolu budžeta, Joseph Christoff.

"Mogu tim novcem podmiriti plaće, mogu kupiti silnu opremu i usluge, rekonstruirati mostove, puteve, struju, snabdijevanje vodom - sve ono što sada nemaju."

Gospodin Christoff je o ovom govorio na kongresnom saslušanju o potrošnji u Iraku: Od 2003. su Sjedinjene Drzave potrošile oko 23 milijarde dolara na popravku električnih centrala i druge infrastrukture. Irak je potrošio 4 milijarde na isto.

Ovo istinski ljuti kongresmene poput demokrate James McGoverna:
Zasto bi iračka vlada uopće kvarila ovaku za njih sjajnu situaciju. Mi sve odradjujemo za njih . Mi samo dajemo, dajemo, dajemo, žrtvujemo se i žrtvujemo - a oni gomilaju ovaj nevjerovatni višak u budžetu.

Razaranja nastala dugim konfliktom, kaže gospodin Christoff, je jedan od razloga iz kojeg Irak tako sporo provodi projekte. Takodjer, mnogi su irački eksperti i obrazovani ljudi izbjeglice u drugim zemljama, i stoga Iraku nedostaje kvalificiranog osoblja koje bi vodilo projekte obnove. Sami iračani kažu da njihovoj zemlji i dalje treba pomoć za obnovu - usprkos viška u budžetu.

Basim Jamil Anton je čelnik iračke poslovne federacije. On kaže: Veliki budžet ne znači da Irak i dalje nije u nuždi. Treba nam viče od 200 milijardi dolara kako bi se obnovila infrastruktura.

Ipak, američki Kongres je nestrpljiv. Kongresmeni kažu da je Irak u potpunosti sposoban da preuzme najveći dio financijskog tereta, sada kada je zaradio toliki novac.

XS
SM
MD
LG