Linkovi

16 mrtvih u napadu na američku ambasadu u Jemenu


Američki predsjednik, George Bush kaže da je napad u blizini ambasade Sjedinjenih Država u Jemenu podsjetnik Amerikancima da je Amerika u ratu sa ekstremistima.

Islamski militanti su preuzeli odgovornost za eksploziju automobila bombe ispred ambasade Sjedinjenih Država u glavnom gradu Jemena, Sani, u kojoj je poginulo najmanje 16 ljudi. Grupa koja sebe naziva Islamski Jihad Jemena je, takodjer, zaprijetila novim napadima.

Glasnogovornik američke ambasade, Ryan Gliha, je rekao da se desilo nekoliko drugih eksplozija nakon što je danas eksplodirao automobil bomba. Svjedoci kažu da se u blizini ambasade čula jaka puščana vatra nakon tih eksplozija.

Predsjednik Bush je govorio u Bijeloj kući, izrazivši saučešće žrtvama napada. On je dodao da takvo nasilje neće uticati na Sjedinjene Države da, kako je rekao, izgube živce i napuste područja koja bi ekstremisti željeli da su bez američkog prisustva.

Glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack je rekao da je napad bio neuspio pokušaj da se probije sigurnost oko ambasade. On je rekao da napad, koji uključuje dvije eksplozije, tipičan za al-Qaidu, ali da Sjedinjene Države još nisu zaključile ko je uistinu odgovoran.

Posljednjih godina islamski ekstremisti u Jemenu su izveli više napada protiv Amerikanaca.

Aprila prošle godine, State Department je naredio da svi koji nisu neophodni - napuste ambasadu u Sani, nakon napada militanata na jednu stambenu četvrt i al-Qaide na američku ambasadu.

Najteži napad se dogodio 2000-te kada su se napadači motronim čamcem napunjenim eksplozivom zaletjeli u američki američki ratni brod USS Cole u luci u Adenu, ubivši 17 američkih mornara.

XS
SM
MD
LG