Linkovi

Kriza u američkom financijskom sistemu


Američki financijski sitem se ovog vikenda susreo sa najgorom krizom u modernoj istoriji – Merrill Lynch je prodat banci Bank of America, a investicijska banka Lehman Brothers podnjela zahtijev za bankrotom.

Finansijsko tržište u Sjedinjenim Državama prolazi kroz veliku reorganizaciju što ukazuje na dalje produbljivanje ekonomske krize.

Američka investicijska banka Lehman Brothers je rano jutros saopćila da će podnijeti zahtjev za bankrotom.

Takva vijest je uslijedila kratko nakon što se saznalo da se druga velika američka investicijska banka, Merrill Lynch prodala za 50 milijardi dolara najvećoj potrošačkoj banci, Bank of America. Eksperti kažu da će to najvećeg kreditora u zemlji učiniti još većim.

Lehman je nekada bila četvrta po veličini investicijska banka u Sjedinjenim Državama, ali loše investicije u nekretnine, i druga područja dovele su do drastičnog pada Lehmanovih dionica.

U odvojenom dogadjanju na financijskom tržištu Sjedinjenih Država, jučer je grupa od 10 globalnih banaka i osiguravajućih firmi saopćila da su odvojili 70 milijardi dolara u fond za davanje kredita. Svaka banka je odvojila po sedam milijardi dolara. Bilo kojoj banci iz te grupe biće dozvoljeno da posudjuje iz tog zajedničkog fonda.

XS
SM
MD
LG