Linkovi

Haris Silajdžić zatražio pokretanje spora protiv "antidejtonskih aktivnosti vlasti Republike Srpske "


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić predao je danas Ustavnom sudu BiH zahtjeve za pokretanje spora i za određivanje privremenih mjera zbog, kako je obrazložio, "antidejtonskih aktivnosti vlasti Republike Srpske ".

Silajdžić je precizirao da je riječ o vanjskopolitičkim aktivnostima koje kao takve grubo i direktno zadiru u isključive nadležnosti BiH. "Zbog toga sam od Ustavnog suda BiH zatražio da proglasi neustavnim odluke, akte i aktivnosti RS koji su predmet ovog spora, te da u međuvremenu odredi privremene mjere koje naređuju trenutnu suspenziju svih osporenih odluka i akata, kao i trenutno obustavljanje svih osporenih aktivnosti", rekao je Silajdžić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, predmet spora je saglasnost Vlade RS na ugovor sa lobističkom kućom Quinn Gillespie & Associates i odluka Narodne skupšte RS kojom je usvojen budžet za ovu godine u okviru kojeg su predviđena namjenska sredstva za predstavljanje RS u inostranstvu u iznosu od pet miliona KM.

On je ukazao na aktivnosti RS prema Vladi SAD, institucijama, zvaničnicima i funkcionerima te vlade, koje se obavljaju već neko vrijeme posredno preko ovlaštenog agentta RS lobističke kuće Quinn Gillespie & Associates, a sve na osnovu sporazuma koji RS ima sa ovom kućom i na osnovu kojeg joj isplaćuje više od 120.000 dolara mjesečno.

"Aktivnosti ove kuće u ime RS odnosile su se na oktobarske općinske izbore, reformu Ustava, medijski istupe, ticale su se diplomatskih odnosa između BiH i SAD.”

On je naveo da su dokazi za ovaj spor dobijeni od Ministarstva pravde SAD.

Silajdžić je istakao da se na zahtjevu Ustavnom sudu nalazi njegov potpis, a da su o svemu obaviještena ostala dva člana Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

XS
SM
MD
LG