Linkovi

McCain se izjednacio sa Obamom po popularnosti


Demokratski predsjednicki kandidat Barack Obama trenutno ne vodi sa znacajnom razlikom ispred republikanca John McCaina u ispitivanjima javnog mnijenja, a sto je do skora bio slucaj. Rezultati najnovijih ispitivanja pokazuju da je statisticki gledano, McCain na istom nivou kao Obama, a u nekim anketama cak i vodi. Do promjene je doslo nakon izbora Sare Palin za podpredsjednickog kandidata Republikanaca.


Senator John McCain je premostio dugi jaz koji je mjesecima dijelio njega od senatora Obame u popularnosti u narodu. Nekoliko novih ispitivanja javnog mnijenja koje su provele velike medijske kuce, pokazuju da je Mccain stigao Obamu, a negdje ga cak i pretekao. Jedna od ovih anketa ukazuje na to da je do velike promjene doslo jer je do 20 posto glasaca medju bjelackim zenama, koje su do sada bile za Obamu - preslo u Mccainov tabor. Vjerovatan razlog za to je ulazak guvernera Alaske Sare Palin u utrku, na mjestu republikanskog podpredsjednickog kandidata. Takav potez je izmijenio sliku popularnosti kandidata medju glasacima, kaze analiticar grupe Politico.com, David Paul Kuhn:

David Paul Kuhn, Politico.com:
Porasla je energija medju republikancima, energijakoje nije bilo do sada u toku cijele kampanje.


John McCain je ojacao svoju kampanju reformatora Washingtona tako sto je Saru Palin postavio kao sebi ravnoga borca:

Senator John McCain, republikanski predsjednicki kandidat:
Mene zovu pobunjenikom... No, sada imamo tim pobunjenika...


No, kampanja senatora Obame je na to ostro odgovorila, i putem politicke reklame, i osobno;
Nije on nikakav pobunjenik,kaze se u spotu, kada je u 90 posto slucajeva glasao kao i predsjednik Bush.Ni Sarah Palin nije nikakav pobunjenik. Ona je bila za igradnju besmislenog mosta na Aljasci, prije nego je glasala protiv tog mosta.Politicari koji lazu - ne mozete njih zvati pobunjenicima.Njih zovemo : Sve po starom....

Vodeci se prema siroko rasprostranjenom osjecanju medju narodom, tim Mccain - Palin se posebno obrusio na specijalne interese unutar Kongresa, i odvajanje iz drzavnog budzeta za takve lokalne interese. kazu da im je reguliranje takvih stvari prioritet ako udju u Bijelu Kucu:

Senator John McCain, republikanski predsjednicki kandidat:

Stavicu veto na svaki takav kongresni zahtjev ako bude do mene!

A guverner Aljaske, Sarah Palin, republikanski podpredsjednicki kandidat, kaze:
Mi smo na Aljasci stali u kraj takvim zloupotrebama.


McCain i Palinova su optuzili senatora Obamu da je dok je bio u Senatu, stajao iza takvih milijardu dolara vrijednih lokalnih zahtjeva za izdvajanje iz budzeta.No, dok je Palinova bila gradonacelnica mjesta Wasilla na Aljasci, poznato je da je i ona pritisla Washignton da se za njen gradic od 7 hiljada stanovnika izdvoji oko 27 miliona dolara.

Istodobno je jedna americka prilicno uobicajena izreka postala takodjer kontroverzom i sukobom izmedju McCainovog i Obaminog tabora. U utorak je senator Obama, govoreci o McCainovoj temi reformi, rekao : Mozete vi staviti ruz za usne na svinju - ona i dalje ostaje svinja...To je cesta izreka u americkom enegleskom koja znaci da losu ideju mozes nazvati dobrom, ali je ona i dalje u biti losa. U toku noci utorak na srijedu je McCainov tabor odgovorio putem spota da je Obama prakticki aludirao na Saru Palin, i to na vrlo sovinisticki nacin, jer je ona na konvenciji Republikanaca , kada se predstavlja, kazala da je jaka i uporna, dodajuci da je izmedju pit bula i zene poput nje razlika samo u ruzu za usne.

I dok neki republikanci zahtijevaju ispriku Obame Palinovoj, senator iz Illinoisa kaze da je njegov koemntar potpuno izvucen iz konteksta, i da nema nikakve veze s republikanskim podpredsjednickim kandidatom.

Senator Barack Obama, demokratski predsjednicki kandidat:

Sto je dodsta - dosta je. Ne marim sta Mccainovi govore o meni, ali je moja ljubav prema ovoj zemlji prevelika da bi im dozvolio da preuzmu vodjenje jos jednih izbora lazima, i laznim zgrazanjem nad nevaznim stvarima, i neosnovanim napadima....

NARR:
Ostalo je manje od 7 nedjelja do izbora, 4. novembra. S obzirom da su McCain i Obama za sada u tako tijesnoj utrci, industrija politickih spotova saopcava da je potrosnja stranackih timova na reklame ,ukljucujuci ostre napade, vise nego dovstruka u odnosu na proslu predsjednicku kampanju.
XS
SM
MD
LG