Linkovi

Širom Sjedinjenih Država obilježena sedma godišnjica terorističkih napada


Sjedinjene države obilježile su sedmu godišnjicu teroristièkih napada 11. septembra 2001. godine.

U New York-u su na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra, procitana imena žrtava. Rodbina postradalih je program pratila uz suze i stežuci fotografije voljenih ,u ciju su cast bacili cvijece u bazen.

Skoro tri hiljade ljudi iz više od devedeset zemalja su ubijeni u teroristickom napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, na Pentagon u Washingtonu, i u Pennsylvaniji, gdje se srusio treci oteti avion.

Predsjednik Bush je je u Bijeloj Kuci poveo minut šutnje u 8:45, u vrijeme kada su teroristi prije tacno sedam godina zabili prva dva oteta putnicka aviona u Svjetski trgovinski centar. Obje zgrade od 110 spratova su se po tom srušile u prah I pepeo, noseci sa sobom brojne zivote.

Gradonacelnik New Yorka, Michael Bloomberg je u New Yorku poveo minut šutnje u cast žrtava. On je nakon toga rekao, da su životi prijevremeno prekinuti, a da se svijet zauvijek promijenio.

Danas je u Pentagonu predsjednik Bush otvorio memorijalni park posvecen žrtvama teroristickog napada na Pentagon.

Eho života izgubljenih suncanog jesenjeg dana prije sedam godina odjekivao je dok su citana imena 184 osobe koje su umrle kada je avion American Airlinesa na letu broj 77, kojeg su oteli teroristi, udario u zapadni zid Pentagona. Spomenik koji je sagradjen sredstvima americkih gradjana, fokusira se na 184 klupe iznad vodenog bazena. 59 klupa je okrenuto tako da posjetitelji gledaju u nebo kada citaju imena žrtava koji su bili u avionu, a 125 u suprotnom pravcu kako bi gledajuci imena poginulih unutar zgrade, gledali u Pentagon. Uz svaku klupu, za svaku žrtvu zasadjen je po jedan javor.

Dizajn spomenika izabran je kroz medjunarodno nadmetanje u kojem su pobjednici bili Keith Kasman i njegova supruga Julie Backman.

U medjuvremenu lideri , od Londona do Moskve, su se pridruzili Sjedinjenim Drzavama u obiljezavanju sedme godisnjice teroristickih napada. Britanski premijer Gordon Brown je telefonom govorio danas s predsjednikom Bushom, i porucio americkom narodu da su misli i molitve Britanaca u ovom danu, s njima. U Predsjednickoj palaci u Rimu je italijanski predsjednik Giorgio Napolitano odrzao minut sutnje, a i Rusija je odrzala memorijalnu sluzbu u crkvi Svete Katarine, dok je ruski predsjednik medvjedev porucio da je Rusija spremna koordinarati sa Washingtonom borbu protiv terorizma.

I americka ambasada u BiH obilježila je danas sedmu godišnjicu teroristickih napada na New York i Washington privatnom ceremonijom u prostoru Ambasade za americku zajednicu u BiH, saopceno je za Glas Amerike iz Ureda za odnose s javnošcu americke ambasade.Ambasador Charles English procitao je predsjednicku proklamaciju, a nakon minuta šutnje uslijedila su licna obracanja osoblja Ambasade i clanova americke zajednice u BiH. Americka zastava spuštena je na pola koplja u cast hiljada nevinih žrtava, njihovih porodica i herojskih muškaraca i žena koji su tom prilikom žrtvovali svoje živote, porucuju iz Ureda za odnose s javnošcu Ambasade SAD-a.

XS
SM
MD
LG