Linkovi

Američki dužnosnici vjeruju da je predstoji težak period u odnosima Washingtona i Moskve


Pomoćnik američkog državnog sekretara, zadužen za Evropu i Evroaziju, Daniel Fried smatra da je pred Rusijom i Sjedinjenim Državama moguće težak period u bilateralnim odnosima.

U svjedočenju pred Kongresom Fried je rekao da ruski čelnici moraju promijeniti politiku i da im se ne smije dopustiti da povuku novu liniju podjele u Europi. On ističe da su američkom interesu da pomogne privredni oporavak Gruzije i obnova njenog suvereniteta, kako bi Tbilisi mogao da se fokusira na "svoje legitimne vojne potrebe".

Na istom kongresnom saslušanju podsekretar za odbranu, Erik Edelman, je rekao da će tim Pentagona ove sedmice biti u Gruziju radi procijene stanja i mogućnosti da Vašington pomogno obnovi gruzijskih vojnih potencijala, narušenih nakon rata sa Rusijom.

Zakonodavci iz oba doma Kongresa, pitali su tokom pretresa o tome kako Amerika može vojno da pomogne Gruziju imajući u vidu nerazmjerno veliku moć Rusije u poređenju sa južnim susjedom, a tražili su i detaljnija viđenja budućih rusko-američkih odnosa u svjetlu konflikta u Gruziji.

Među zakonodavcima, republikanka u Predstavničkom domu, Ileana Ros-Lehtinen kazala je kako budućnost Gruzije I cijele regije ovisi od akcija SAD i EU u narednih nekoliko mjeseci.

Neki od zakonodavaca skrenuli su pažnju i na provokaciju Gruzije u Južnoj Osetiji koja je podstakla konflikt. Republikanac Dana Rohrabacher i zastupnica iz redova Demokratske stranke, Sheila Jackson Lee, vjeruju da SAD moraju zadržati opcije saradnje sa Rusijom.

Ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin, podijelio je, u međuvremenu, nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti kojim se poziva na uvođenje embarga na uvoz oružja Gruziji.

On vjeruje da je takav politički dokument nužan, čak i ako Sjedinjene Države na njega stave veto. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će oko sedam hiljada i 600 ruskih vojnika ostati u Južnoj Osetiji i Abhaziji nakon ruskog povlačenja iz Gruzije. On je jučer istodobno objavio uspostavljanje diplomatskih odnosa s te dvije otcjepljene teritorije.

XS
SM
MD
LG