Linkovi

Rusija uspostavila zvanične diplomataske odnose sa Južnom Osetijom i Abhazijom


Rusija je saopćila da uspostavlja zvanične diplomatske odnose sa odmetnutim regionima Južne Osetije I Abhazije. Ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je rekao da je Moskva sa vladama oba regiona razmijenila mišljenja o tom pitanju. On je reporterima danas također rekao da će Rusija dugo vremena održati vojnu prisutnost na obje teritorije.

Gospodin Lavrov je rekao da su vojnici potrebni kako bi se spriječila Gruzija da pokuša ponovo preuzeti kontrolu nad dva odmetnuta regiona. Jučer je Moskva pristala da se sve ruske snage povuku iz sigurnosnih zona izvan ta dva regiona do 15. oktobra.

Američki podpredsjednik Dick Cheney je, u medjuvremenu, ponovio poziv na poštivanje teritorijalnog integriteta Gruzije.

Cheney je danas govorio u Rimu nakon susreta sa italijanskim premijerom Sliviom Berlusconijem, čija je zemlja ponudila da služi kao medijator izmedju Rusije i Zapada oko konflikta u Gruziji.

Gospodin Cheney je rekao da je medjunarodna zajednica ujedinjena protiv vojne akcije Rusije, za koju je on rekao da predstavlja unilateralna nastojanja na promjeni gruzijskih granica. Slične kritike Rusiji on je uputio ranije ove sedmice tokom posjete bivšim sovjetskim republikama Azerbedjanu, Gruziji i Ukrajini.

XS
SM
MD
LG