Linkovi

Klinika Mayo - Trostruko uspješnije testiranje raka dojke


U studiji koju je provela klinika Mayo se pokazalo da je novi način testiranja raka dojke trostruko uspješniji od mamograma kada je u pitanju otkrivanje karcerogenih tumora. Prilog novinarke Glasa Amerike Carol Pearson.

Mamogram je još uvijek standardni test za otkrivanje raka dojke, osobito kod žena starijih od 40 godina. Ako se rak dojke otkrije kada je tumor još uvijek mali, postoji 90% šanse za izlječenjem. Doktorica Lisa Carey objašnjava - Što je tumor manji, veće su šanse da se neće proširiti na druge dijelove tijela, kaže ona.

Problem je kod žena sa gustim tkivom u dojkama, jer mamogrami često ne mogu kroz takvo tkivo otkriti male tumore. Istraživači na klinici Mayo su usporedili mamogram sa novom tehnikom, tzv. molekularnim snimanjem dojki, kod kojeg se radioaktivni agens ubrizga u krv. On se onda vezuje za kancerogene ćelije kako bi doktori mogli vidjeti male tumore koje mamogram često ne pokaže. Specijalne kamere otkriju takve snimke.

Doktorica Deborah Rhodes je dio istražiteljskog tima klinike Mayo.

Kancerogene ćelije apsorbuju ovaj agens mnogo intenzivnije od normalnih ćelija. I to vodi do intenzivnog osvjetljavanja tumora na ovim snimcima, objašnjava doktorica Rhodes.

940 žena s gustim tkivom u dojkama je bilo dio ove studije. Doktori su pronašli trostruko više tumora s molekularnim snimanjem u poredjenju s mamogramom. Molekularno snimanje medjutim još nije dostupno komercijalno. Istražitelji sada pokušavaju smanjiti količinu radijacije koja se koristi u ovoj tehnici. Ukoliko to uspiju, to bi moglo postati ključno novo sredstvo za otkrivanje smrtonosnih tumora prije nego se prošire.

XS
SM
MD
LG