Linkovi

Obama i Biden na turneji po američkom Srednjem zapadu


Dok su republikanci odrzavali svoju konvenciju u Minnesoti, ni demokrati nisu bili lijeni.Demokratski predsjednicki kandidat Barack Obama i njegov podpredsjednicki parner, senator Joe Biden, su krenuli na put. Centralna tema njihove turneje - americka ekonomija.
Senator Obama je na jednom od izbornih skupova u srijedu kazao biračima da Republikanci ignoriraju to ozbiljno pitanje.

"Sinoć su u St Paulu govorili brojni Republikanci. Niste međutim mogli čuti ni jednu riječ o ekonomiji. Samo razmislite o tome. Govornici nisu ni jednom pomenuli teškoće kroz koje prolazi narod."

Ekonomija i planovi za njeno poboljšanje bili su centralna tema demokratske konvencije prošle sedmice. Obama i Biden su nakon stranačkog okupljanja počeli turneju po važnim industrijskim državama, u sjevernom i centralnom dijelu Sjedinjenih Država, gdje je porast nezaposlenosti pogodio veliki broj ljudi. Demokratski kandidati su u Pensylvaniji oštro kritizirali ekonomsku politiku Republikanske stranke i njenog kandidata , senatora McCaina.

"Amerika je spremna da se ponovo uzdigne. I ovo je čovjek koji će joj pomoći da to uradi."

Barack Obama, predsjednicki kandidat Demokrata:

"John MCain ne shvata kroz šta prolaze obični ljudi ovdje u Beaveru prolaze."

Demokrate su zatim posjetile susjednu državu Ohio, gdje je Obama, na izbornom skupu u mjestu Toledo,pristalicama predocio svoje gledanje stava republikanskog potpredsjedničkog kandidata, Sare Palin, o ženama koje rade.

Barack Obama, predsjednicki kandidat Demokrata:

"Ona se, kao i John MCain, protivi istoj zaradi za isti učinak. To nema mnogo smisla."

Demokratski kandidati za sada nisu doveli u pitanje sposobnost Sare Palin, da u slučaju pobjede na novembarskim izborima,obavlja funkciju predsjednika, ukoliko se nešto dogodi postarijem senatoru McCainu. Sarah Palin je na položaju guvernera Aljaske provela manje od dvije godine i to je u njenoj karijeri do sada najznačajnija funkcija. Obama je takođe odbio da komentira vijest o trudnoći njene 17-ogodišnje kcerke.

Barack Obama, predsjednicki kandidat Demokrata

"Smatram da porodice ne treba dirati, a naročito ne djecu. To ne bi trebalo da bude dio naše politike i nema nikakvu važnost."

Obama je istakao da su kod Sare Palin problematični njeni stavovi, koji su, kako je naveo, pogrešni za Ameriku. Senator Biden je u međuvremenu posjetio i Floridu, gdje je u mjestu Deerfield Beach, pokušao uvjeriti birače - Zidove, da se Barak Obama bori za njihove stavove:

"Čvrsto sam uvjeren da Barack Obama dijeli moje stavove o Izraelu."

Uzimajući u obzir činjenicu da kampanja ne obuhvata samo govore i izborne skupove, predsjednički kandidati se nadaju se da će privući nove glasače i tokom kratih predaha u lokalnim restoranima i kafeima.

XS
SM
MD
LG