Linkovi

Solarni taxi, nakon obilaska pet kontinenata, stigao u Washington


Solarni taksi se na autoputu može kretati brzinom do 90 kilometara na sat. Njegov stvaratelj je učitelj Louis Palmer koji je prije više od godinu dana krenuo iz svog doma u Švajcarskoj s namjerom da se proveze oko svijeta.

Dobrodošli u Sjedinjene države, Ovo je zemlja broj 28, kaže on.

Palmer kaže da je njegov san iz djetinjstva proputovati kroz svijet bez zagadjivanja okoline. Decenije nakon toga i sa brojnim sponzorima, on se nalazi na toj misiji.

Mogu obići svijet i svakome pokazati da je tehnologija spremna, dostupna, priuštiva, i pouzdana. Ja sam na misiji. Želim pokazati ljudima da ne moramo zavisiti od fosilnih goriva i da možemo zaustaviti globalno zagrijavanje, kaže Louis Palmer.

Solarni taksi su dizajnirala četiri švajcarska univerziteta i napravilo ga je oko 200 ljudi. On ima 3 točka i teži 500 kilograma. On vuče prikolicu pokrivenu sa solarnim ćeliama. Kada se ne pokreće uz pomoć sunca, vozilo se može uključiti u utičnicu kako bi napunilo bateriju koja onda može pokretati auto 400 kilometara. Iznad svega, solarni taksi ne ispušta nikakve gasove. Na svom putu, Palmer se susreće sa političarima, novinarima i gotovo svakim ko želi nešto čuti o njegovom solarnom autu. On je u Washingtonu posjetio univerzitet George Washington.

Ovo je prvi put u istoriji da solarno vozilo ide oko svijeta. Sretan sam da mogu reći da je vozilo prešlo više od 43 hiljade kilometara bez i jedne kapi benzina.

Studenti Lev Trubkovich i Max Holland su entuzijastični.

Mislim da je dizajn doista inovativan. Ovo prije nisam mogao zamisliti.Ne vidim ništa što bi me moglo spriječiti da kupim ovakav auto.

Ne samo da solarna energija pokreće auto, već kada ga ne koristite, možete koristiti solarne panele kako bi ste imali energiju za kuću. To je fantastično, genijalno.

Louis Palmer kaže da su njega i njegov solarni taksi toplo dočekali širom svijeta, sa osmjesima, kao na primjer u Kini. Na svom dugom putu, on gotovo nikad nije bio sam.

U mom solarnom taksiju je sjedilo oko hiljadu ljudi, uključujući jordanskog princa Hasana, gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, voditelja Tv talk showa Jay Lenoa u Los Angelesu, priča Louis Palmer.

Nakon Sjedinjenih država, on će putovati kroz Afriku i Evropu. Putovanje planira završiti u decembru na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u Poljskoj.

XS
SM
MD
LG