Linkovi

U avgustu bez posla ostalo 84.000 radnika u Sjedinjenim Državama


U avgustu je američka ekonomija izgubila 84 hiljade radnih mjesta, i time je stopa nezaposlenosti dostigla 6.1%, a broj kuća koje su otišle pod hipoteku je najveći u posljednjih 29 godina, kaže se u izvještaju američkog ministarstva rada.

Pad cijena nekretnina i sve oštriji kriteriji za davanje stambenih kredita predstavljaju pogoršavaju uvjete za one u finansijskim problemima koji žele prodati ili refinansirati svoje domove. Posljedica ovoga je sve veći broj delikventnih kredita.

Posljedice su se odmah osjetile i na berzi, dok pesimizam raste, vrijednosti dionica padaju. Još dramatičniji efekat padanja vrijednosti dionica se osjetio i na evropskoj, japanskoj, hong-kongškoj i šangajskoj i singapurskoj berzi.

Izvještaj o ovakvom ekonomskom stanju izazvalo je i burne političke reakcije,i demokratski senator Schumer koji predsjedava Združenim ekonomskim komitetoom je rekao da je 600 hiljada radnih mjesta zatvoreno od kada je predsjednik Bush na vlasti, i da je jedina dobra vijesti, da mu predstoji još samo četiri mjeseca.

Administracija predsjedniak Busha je pozivala demokrate da udruže napore i smjeru prizvodnje nafte, smanjenja poreza i odobravanja slobodnog tržišta.

XS
SM
MD
LG