Linkovi

Povijesna posjeta američkog državnog sekretara Condoleeze Rice Libiji


Državni sekretar Condoleeza Rice je u Libiji, sto je prva služena posjeta američkog državnog sekretara u posljednjih pedesetak godina.

Ona je danas stigla u Tripoli gdje se sastala sa libijskim ministrom vanjskh poslova. Očekuje se da će razgovarati i sa libijskim liderom Muamerom al- Gadafijem. State Department kaže da ova posjeta predstavlja novo poglavnje u američko-libijskim odnosima.

Condoleeza Rice je reporterima koji je prate na putu rekla da je ovo istorijska posjeta, kao i dokaz da Sjedinjene države nemaju permanentne neprijatelje. Ovo je takodjer dokaz, rekla je Rice, da su Sjedinjene države spremne na strateške promjene kada je i druga strana spremna na iste.

Zvaničnici kažu da će normalizacija diplomatskih odnosa pružiti priliku objema zemljama da ojačaju komercijalne veze i naučnu, tehnološku, obrazovnu i kulturnu suradnju.


Sjedinjene države i Libija su zamrzli diplomatske odnose prije četrdeset godina, i nedavno ih počeli obanvljati nakon što je Libija prznala da ej odgovorna za terorističke napade osamdesetih godina i javno osudila terorizam, a kratko nakon ulaska američkih trupa u Bagdad.

XS
SM
MD
LG