Linkovi

Nakon republikanske konvencije, slijedi finalna utrka za Bijelu kuću


Kandidat republikanske stranke na predsjednickim izborima, senator John McCain je sinoc obecao svojim pristalicama da ce stati u kraj partijskoj retorici koja vlada Washingtonom, I da ce donijeti promjene u politiku uopce. McCain je prihvatio nominaciju svoje stranke nedjelju dana nakon sto je demokratski kandidat Barack Obama sluzbeno krenuo na pohod ka Bijeloj Kuci.

McCainova kampanja je naputisla St Paul u Minneosti nakon 4 dana crveno, bijelo I plavo obojenog slavlja.

Kandidat jesinoc izasao na podijum I okupljenim pristalicama rekao da nece raditi za svoju stranku ili za neke posebne interese, vec za domovinu:

Senator John McCain, republikanski predsjednicki kandidat:

Suradjivat cu sa svakim ko je voljan pomoci mi da nasa zemlja ponovno krene naprijed. Iza mene stoje godine I oziljci koji to dokazuju. Senator Obama ih nema!

McCain se suzdrzao od osobnih napada na svog protivnika, rekavsi da postuje postignuca Demokrata, ali je ipak podcrtao razlike:

Ja cu drzati porez na niskom nivou, I jos ga I smanjivati gdje mogu. Moj ce ga protivnik povisiti. Ja cu smanjiti vladinu potrosnju. On ce ju povisiti.

Veci dio konvencije je bio posvecen storiji o McCainovoj vojnoj sluzbi, pogotovo vremenu kada je bio ratni zarobljenik u Vijetnamu; on je takodjer branio svoj e stajaliste o Iraku, kada je podrzao povecanje broja vojnika.

Borio sam se za pravu strategiju, za veci broj vojnika u Iraku, I to kada takvo nesto nije bilo popularno.

Nakon cijele nedjelje intenzivnog medijskog ispitivanja podpredsjednickog kandidata Sare Palin, Senator McCain je dobio gromoglasan aplauz kada je rekao da jedva ceka da guvernera Alaske predstavi Washingtonu:

Unaprijed upozoravam staromodnu, rasipnu gomilu u Washingtonu koja ne radi nista, I vise se brine za sebe nego za zemlju: slijedi im velika promjena!

Republikanci u Sali su reagirali s entuzijazmom na spomen prve zene koju su kandidirali za podpredsjednika. No, sada se krece u finalnu utrku; politicki strucnjak Stuart Rothenberg upozorava da Palinova jos uvijek nije kako treba testirana:

Dok ne pocne odgovarati na izuzetno teska, provokativna pitanja medija, koji prikupljaju sve moguce informacije o njoj, njenim stavovima, dosijeu – necemo istinski ni znati kako ce americka javnost reagirati.

Demokrati ukazuju na to da je bilo vrlo malo rijeci o stanju ekonomije na republikanskoj konvenciji, I vrlo malo konkretnih prijedloga. Ronald Reagan Mladji, sin bivseg americkog predsjednika I domacin jedne radio emisije, se pita sta ce to McCain rezati kako bi smanjio drzavnu potrosnju:

On nam to nije rekao. U stvari, I nema plan za to.

Mc Cain je pozvao delegate na konvenciji da se bore za svoju zemlju I ideale, obecao je zivu I jaku kampanju, I republikansku pobjedu u novembru.

XS
SM
MD
LG