Linkovi

Republikanski podpredsjednicki kandidat Sarah Palin sve popularnija


Guverner savezne drzave Aljaska, Sarah Palin je sinoc prihvatila republikansku podpredsjednicku nominaciju i tako postala i zvanicno partner predsjednickom kandidatu , senatoru John McCainu.

Kao kljucni govornik veceri, ona je, zatim, nastojala predstaviti svoje iskustvo kroz zivot u malom gradu kao prosjecna hokej mama koja je postala gradonacelnik, a zatim guverner Aljaske.

Znate li kakva je razlika izmedju pit bula I hokej mame - samo ruz za usne, rekla je Palin sto je izazvalo burni smijeh I oodbravanje. Vec na pocetku ona je uspjela pridobiti publiku, a reklo bi se i medije sirom Amerike jer je jutros osvanula s pozitivnim komentarima na naslovnim stranicama brojnih magazine, I naravno dnevnih listova.

Vec po obicaju na americkim koalicijskim govorima ona je sa ponosom predstavila svoje petero djece, muza I roditelje koji su takodjer bili prisutni u dvorani.


Nastojeci se odbraniti od brojnih medijskih napisa nakon priznavanja da je njena maloljetna kcerka trudna Palin je rekla - Ja nisam clan stalnog politickog establishmenta, I brzo sam naucila u protekla tri dana da ukoliko niste dorostojeci clan washingtonske elite da vas neki u medijima vec zbog toga smatraju nesposobnim. Ali ja ne idem u Washington da trazim njihovo odobravanje, ja idem u Washington da sluzim narodu I domovini, rekla je Palinova.

Ona je takodjer kazala da ce administracija McCain-Palin rijesiti energetske I druge ekonomske probleme Amerike, ali nije govorila kako, osim sto je spomenula da ce raditi na novim naftnim nalazistima, graditi nove nukelarne elektrane, I traziti alternativne izvore energije, kako bi Ameriku oslobodili ovisnosti o stranoj nafti. Ona je podsjetila kako Rusija sada energiju koristi kao oruzje.

Govoreci o izboru sa kojim se susrecu americki glasaci ona je rekla : Postoje kandidati koji koriste promjene kako bi promovirali svoju karijeru I postoje kandidati, kao John McCain koji koriste karijeru kako bi promovirali promjene.

Tokom njenog govora dvije zene su protestirale u Xcel Energy centru, ali su brzo odstranjene.

Na kraju 36-to minutnog govora prve zene u americkoj istoriji koju su republikanci imenovali za podpredsjednickog kandidata, na sceni se pojavio I senator McCain. Zar ne mislite da smo napravili pravi izbor ? upitao je McCain, kojeg su sinoc delegate I zvanicno potvrdili kao republikanskog predsjednickog kandidata. McCain je prvi vijetnamski veteran iz prvih borbenih redova koji je dobio predsjednicku nominaciju Republikanaca.


Bivsi gradonacelnik New Yorka i bivsi natjecatelj za republikansku predsjednicku nominaciju, Rudolph Giuliani je Amerikance pozvao na izbor izmedju, kako je rekao heroja koji je cijeli zivot posvetio domovini, I koji je vise puta provjeren u krizama i Baracka Obame koji nije. Teska vremena zahtijevaju jakog lidera, jer ovo nije vrijeme da nekoga trenirate za posao. Obama nikada nista nije vodio, nista, Nada, dodatno naglasavajuci, rekao je na spanskom Rudy Giuliani.

On je zestoko kritikovao Demokrate u vezi borbe protiv terorizma, rekavsi da oni negiraju prijetnju od terorizma. Tokom cetiri dana konvencije u Denveru, rekao je Giuliani, demokrati su se plasili da upotrijebe rijec Islamski terorizam. Predpostavljam d aim se to cinilo politicki nkorektnim. Mislim da oni vjeruju da to nekoga vrijedja. Recite mi molim vas, koga to vrijedja, ukoliko kazu islamski teroristi. To vrijedja teroriste, rekao je Giuliani sto je publika pozdravila burnim odobravanjem.

Bivsi gradonacelnik New Yorka je, takodjer podsjetio da je John McCain podrzao slanje dodatnih americkih vojnika u Irak, rekavsi da su Demokrati odustali od Iraka. Ja vjerujem, rekeo je, kada su odustali od Iraka odustali su od Amerike. Lider demokrata u Senatu je rekao da je rat u Iraku izgubljen. A ako Amerika gubi ko dobiva - al-Qaida, bin Laden, odgovorio je Giuliani, ponovo burno pozdravljen. John McCain je bio u pravu, a Barack Obama u krivu. Da je Barac Obama bio predsjednik ne bi bilo pojacanja I nasa bi se vojska vratila porazena, rekao je Giuliani.

Govoreci o Sari Palin, on je rekao da je ona prvog dana nakon sto je postala gradoncelnik stekla vise iskustva nego Barack Obama I Joseph Biden zajedno.
Ona je bila gradonacelnik, to mi se dopada, rekao je Giuliani. Zao mi je ako za Obamu njen mali grad nije dovoljno kosmopolitski, I ako ona za Baracka nije dovoljno impresivna, mozda se oni tu drze religije, aludirao je Giuliani.

Nakon vecerasnjeg pristupnog govora senatora McCaina, i kratke vikend - pauze, predsjednicka utrka izmedju Obame i McCaina ulazi u svoju najvrucu, zavrsnu fazu.

XS
SM
MD
LG